Снимка: архив, Reuters

Кабинетът следи внимателно развоя на събитията в КТБ, без да може да се намеси, заяви служебният премиер Георги Близнашки след заседанието на МС.

Премиерът напомни, че БНБ е автономна институция и уточни, че до момента не се е срещал с управителя на банката Иван Искров.

Още по темата
Можем само да съчувстваме на хората към днешна дата, коментира Близнашки. Той отново заяви, че разговорите с фонда от Виена, който проявява интерес към банката, са предварителни, и ги определи като „лъч надежда“.

Изпълнителната власт не е водеща в този процес, заяви и финансовият министър Румен Порожанов.

Финансист номер 1 каза, че темата за КТБ е обезпокоителна от гледна точка на отражението й върху икономиката и цялата финансова система.

„Нашата позиция е търсенето на решение с използването на финансов инструментариум, така че да не се ангажира публичен ресурс за спасяването на банката“, обясни той.

Министърът каза още, че в момента БНБ извършва одити и в рамките на закона има правото да разглежда всякакви предложения за оздравяването на банката.

Порожанов коментира, че интересът на изпълнителната власт е този анализ да бъде направен максимално бързо, така че да са ясни възможностите.

По думите на министъра анализът на влиянието върху икономиката на ситуацията в КТБ трябва да бъде пречупен през отделните министерства. Министърът даде пример, че държавните предприятия с блокирани средства погасяват задълженията си към държавата средно с около 2 седмици забавяне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase