Георги Близнашки участва в националното съвещание на МВР. Снимка: БТА

Мощен финансов фонд от Виена проявява интерес към Корпоративна търговска банка, съобщи премиерът Георги Близнашки.

„Става дума за фонд, базиран във Виена, който е участвал в приватизацията в Чехия, в Русия и в редица други страни. Тези хора се представиха пред нас и дадоха надежда, че в рамките на десетдневен срок ще направят своите предложения“, разясни премиерът.

Още по темата
Близнашки съобщи още, че от фонда се опитват да обединят всички акционери да застанат зад тях, „за да могат да действат с развързани ръце“.

По думите му засега са проведени предварителни разговори.

„Казах им, че са много смели хора. Те казаха -  други ни наричат луди, но имат желанието нещо да направят. Какво ще стане, ми е трудно да кажа отсега, очакваме официалните предложения от тяхна страна", обясни още служебният премиер и добави, че ще даде по-конкретна информация след 10 дни.

Близнашки каза още, че "хората от Виена" разполагат с много солиден финансов ресурс.

Засега не е ясно какви са намеренията на Оманския фонд, който държи 30% от КТБ.

През юли изпълнителният му директор проведе разговор с тогавашния финансов министър Петър Чобанов, а впоследствие Чобанов заяви, че намирането на частно решение на проблема, което да не ангажира публичен ресурс, е най-желаният изход от създалата се ситуация.

Междувременно днес в София беше учреден Инициативен комитет за защита на финансовата и банковата стабилност в България.

В него участват основно вложители в КТБ с депозити над гарантираните 100 хил. евро. Бившият министър на културата Вежди Рашидов, който също е вложител в банката, отсъстваше заради неотложен ангажимент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase