Снимка: архив Булфото

Президентът Росен Плевнелиев свиква спешно утре на консултации партиите в Народно събрание и тези с представители в Европейския парламент. Темата на насрочената от него среща е „неотложни финансови въпроси и необходимостта от актуализация на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК за 2014 г.“.

Още по темата
Плевнелиев поиска разговори с партиите малко след като Българският лекарски съюз го призова да убеди депутатите да приемат ремонта на бюджета.

Актуализацията, която парламентът прие на първо четене, беше направенa по искане на държавния глава. Преди няколко седмици той първи настоя за актуализация на финансовите параметри за тази година. След това искането му беше подкрепено от ГЕРБ и ДПС. Впоследствие кабинетът внесе изменението в бюджета на Здравната каса и на републиканския бюджет в Народното събрание.

Парите за здраве бяха актуализирани единодушно от БСП, ДПС и ГЕРБ преди два дни, но промените в републиканския бюджет срещнаха отпора на социалистите. Въпреки това те бяха приети с гласовете на депутатите на Бойко Борисов и Лютви Местан. Това даде повод на червените да обвинят ГЕРБ и ДПС, че са сформирали коалиция и да посрещнат общия им вот с викове „Горчиво“.

Ден по-късно Бойко Борисов обяви, че не иска да го пришиват към ДПС и ядосан заяви, че ГЕРБ напуска парламента. Това автоматично провали приемането на актуализацията на второ четене.

Ако президентът успее да убеди ГЕРБ да се върне в пленарнаta зала, ремонтът на бюджета все пак ще може да бъде приет, защото за понеделник вече е насрочено извънредно заседание на Народното събрание.

В дневния му ред освен актуализацията е включено и искането на президента, внесено от ГЕРБ, да се дадат допълнителни правомощия на служебното правителство, за да може да тегли външни заеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase