Миков прекъсна няколко пъти Орешарски, за да въведе ред. Снимка: БТА

Председателят на парламента Михаил Миков води с хумор и шеги днешното заседание на парламента, на което беше гласувана оставката на правителството. Той обаче не забрави да въвежда ред и дисциплина, където сметна, че те липсват.

Миков започна с шеговития тон от началото на заседанието. След като видимо доволен от пълната зала поздрави депутатите с „Добро утро, многобройно народно представителство", той честити рождения ден на вицепремиера в оставка Зинаида Златанова, а и на Евгени Стоев от БСП.

С честитките продължи зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който поздрави съпартиеца си Ивайло Московски за раждането на втория му син.

Още по темата
Въпреки доброто настроение, което показа вероятно в последния ден на парламента, Миков се скара, че е нарушен редът в пленарната зала.

Повод за гнева му станаха фоторепортерите, които въпреки забраната снимаха от балкона премиера Пламен Орешарски, който взе думата преди оставката на кабинета му да бъде гласувана.

„Квесторите, нарушава се дисциплината накрая“, скастри той и служителите, отговарящи за реда, прекъсвайки на няколко пъти Орешарски с настояване снимащите да напуснат.

След като фоторепортерите бяха приканени да спрат да снимат от балкона, се разбра, че те са там с разрешението на шефа на пресцентъра, което ядоса Миков: „Ами Краевски да внимава, защото остават няколко дни, през които....“, заяви Миков, без да се доизкаже, но в тона му имаше заплаха за уволнение.

Самият председател на НС на няколко пъти беше прекъсван в опитите си да закрие изказванията и да даде начало на гласуването на оставката от депутати, които в последния момент искаха да се изкажат. Оказа се, че желаещият да вземе думата Емил Райнов от левицата има на разположение едва 45 секунди, колкото време оставаше на парламентарната му група.

Миков набързо го посъветва да пропусне встъпителните обръщения, а накрая похвали депутата за краткото изказване с думите: "Справихте се добре".

Цецка Цачева от ГЕРБ обаче имаше забележки към поведението на Миков, които отправи от място, а председателят на парламента скастри и нея: „Не се обаждайте от място, скоро ще седнете тук“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase