Снимка: Архив, Булфото

Дни преди конгреса на БСП на 27 юли кандидатите за поста са вече 17, пише в.”Дума”.

Номинираните засега са Атанас Мерджанов, Борислав Гуцанов, Бриго Аспарухов, Георги Гергов, Георги Кадиев, Дора Янкова, Драгомир Стойнев, Корнелия Нинова, Костадин Паскалев, Красимир Премянов, Красимир Янков, Мая Манолова, Милко Багдасаров, Михаил Миков, Сергей Станишев, Стефан Данаилов, Янаки Стоилов.

Още по темата

Столични социалисти са номинирали и заместник-председателя на БСП в София Николай Малинов, който обаче отказа номинацията. По думите му е несериозно и неуместно да има толкова много кандидати, защото това ще заприлича на спорт-тото, а не на избор.

Членове на Изпълнителното бюро на БСП са поискали делегатите на конгреса да гласуват тайно – в тъмна стаичка и в урни пред комисия, пише „24 часа”. Аргументът бил, че големият брой кандидати да наследят поста на сегашния лидер Сергей Станишев щял да обърка хората и да се окаже, че няма да се стигне до избор. Опасенията са свързани и с предположението, че е вероятно да се отиде на избори през октомври с нелегитимен председател.

Срещу идеята се е обявил зам.-председателят Димитър Дъбов. Засега не е ясна позицията на Сергей Станишев по предложението.

Вчера на дискусия за бъдещето на левицата Румен Овчаров заявил, че Мая Манолова е лицето на промяната. Самата Манолова се е обявила за връщане на демокрацията в левицата.

Манолова ще участва в борбата за лидерската позиция с мотото "Да върнем БСП на социалистите". Тя обеща, че стане ли председател, областните структури ще редят листите по начин, който да мотивира хората.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase