Петър Мутафчиев. Снимка: Булфото, архив

Очакванията на депутата от БСП Петър Мутафчиев към новия председател на партията, който ще бъде избран на конгрес в неделя, са да е човек, който ще зареди емоционално Левицата и ще има нужния авторитет, за да разговаря с лидерите на останалите политически сили.

Още по темата
„Важното е на този конгрес да се направи осъзнат избор за това какъв председател е нужен на партията. Новият председател трябва да е човек, който ще зареди емоционално партията, този лидер трябва да има волята за промени в БСП и да има нужния авторитет, за да може с респект да разговаря с останалите лидери на партии, защото повечето от тях са именно лидерски“, коментира Мутафчиев по БНР.

Според него повечето от номинираните са хора, които добре познават партията отвътре и имат своите виждания за пътя на БСП.

В същото време той смята, че важна роля в управлението на партията има не само лидерът.

„Трябва да запазим ценностите на лявата партия, за да бъдем припознати като такава и да се възстанови колективният стил на управление, да се включат повече структури при взимането на решенията, това едва ли може да направи само председателя без участието на другите, ако върнем екипността ще променим партията“, заяви Мутафчиев.

Според него изборът на нов лидер не е предрешен, въпреки че след като лично по настояване на Сергей Станишев Драгомир Стойнев стана зам.-председател на БСП, повече социалисти смятат, че именно той ще оглави партията.

„Станишев посочи заместник-председател, а не свой приемник, това, че медиите и голяма част от членовете на БСП видяха в това някакъв знак, е друг въпрос и то на тълкувание“, коментира Мутафчиев.

БСП трябва да покаже, че е партията на труда на интелигенцията, че е близо до хората и да докажем, че социалната политика е основна цел, призова той.

Относно кандидатурата ни за еврокомисар Мутафчиев припомни, че и преди БСП е правила компромиси за този пост по времето на тройната коалиция, когато застана зад Меглена Кунева, излъчена от коалиционния партньор НДСВ.

„Важното е да е човек, който ще представлява с респект България в ЕС, трябва да покажем, че България е страна с достойнство, заради това е важно да видим какъв ще е ресорът, надявам се със съдействието на Станишев като председател на ПЕС да получим най-подходящия, може би заради това сега правителството не посмя да лансира своя кандидат“, каза социалистът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase