Снимка: архив Булфото

С думите "много хубаво" еврокомисар Кристалина Георгиева коментира публичната заявка на премиера Пламена Орешарски, че България ще я подкрепи за върховен представител на ЕС по  външната политика и сигурността. “Би било много странно, ако е другояче“, добави тя в интервю за БНТ.

Още по темата
По думите на Георгиева за страната ни е много добре да има българско име в краткия списък за втората най-важна позиция в Европейската комисия.

Тя подчерта, че изборът зависи не само от компетентността на кандидатите, но и от политическите семейства, председателстовото на съвета, външния министър на ЕС и председателя на еврозоната.

Кристалина Георгиева заяви, че предстоят консултации за кандидатурите за ключовите позиции. „Те трябва да бъдат приемливи за всички, това изисква множество разговори“, обясни българсикят еврокомисар.

Що се отнася до подходящия профил за еврокомисар, Кристалина Георгиева заяви, че най-важното е той да има тежест в Комисията и даде пример с Вивиан Рединг.

„Тя идва от най-малката държава в ЕС (бел.ред. Люксембург), но нейната позиция, нейният глас беше много силен на базата на авторитета й, че има уважението на всички политически семейства“, каза тя. Именно затова според Георгиева председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще търси консенсусни фигури, които да се разбират с всички политически семейства.

На въпрос дали би приела пост в ЕК с друг ресор, Кристалина Георгиева посочи, че е готова да поеме отговорност, ако България го поиска от нея. “Аз се отнасям много сериозно към репутацията на моята страна", заяви Георгиева. „Имам очакване за много висок ресор и много висока позиция, тъй като предимството, което имам, са 5 години много добра и призната работа“, добави още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase