Снимка: архив Булфото

Най-доброто за БСП е Станишев да затвори вратата на „Позитано“ и да не поглежда назад. Това обяви Георги Кадиев пред bTV по повод възможността лидерът на левицата да посочи свой наследник начело на партията.

„Няма нужда Станишев да си инфилтрира хора, да ръководи процеси. Ние не сме детска градина, БСП трябва да се откъсне от това“, каза още Кадиев, който беше депутат от левицата, но напусна преди около месец парламента. Според него Станишев-2 начело на партията ще е най-лошият вариант за нея.

Още по темата
Кадиев обяви, че би се кандидатирал за лидер на БСП, но това зависи от хората. Той описа себе си като по-отворен към други формации и даде да се разбере, че очаква социалистите да разберат какво искат да постигне партията. „Ако БСП иска да разширява влияние, трябва да гласува за такъв тип, ако иска да се концентрира в собствените си проблеми, гласува за друг тип“, обясни той.

Опозиционерът на „Позитано“ не изключи вероятността един ден БСП и ГЕРБ да направят коалиция и не скри, че не може да разбере крайното отношение на червените към АБВ и Първанов.

Кадиев разкритикува някои от последните промени, които правят депутатите в края на мандата. Според него с изменение в закона за офшорките от последните дни се прави отстъпление от първоначалната идея да се осветлят собствениците им. Бившият депутат припомни, че преди време бяха гласувани текстове, внесени от Йордан Цонев, според които собствениците на офшорките трябва да са ясни в случаите, когато имат отношения с държавата и общината, когато кандидатстват за инвеститори и когато са на фондовата борса. Преди дни парламентът прие обаче отново по искане на Цонев, че собствениците ще се осветляват само ако имат собственост над 10% в дадена фирма.

„Това означава, че може да направите 10 офшорки, всяка с по 9,9% собственост, да направите компания с 99% собственост и пак да не разкриете собственика“, обясни схемата Кадиев.

Той разкри, че се готви скандална промяна и в закона за потребителския кредит на вече приетата поправка, с която беше сложен таван на лихвите на бързите кредити. Сега управляващите имали идея да запишат, че таванът не се отнася на кредитите до 12 месеца.

Кадиев се включи и в дебата за актуализацията на бюджета, като застъпи тезата, че може да мине и без нея, но по-добрият вариант е да се направи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase