Николай Бареков. Снимка:ББЦ

Лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС Лютви Местан искат да фалират държавата изкуствено чрез актуализация на бюджета. Това твърдение дойде от председателя на ББЦ Николай Бареков.

Според него Борисов и Местан ще се опитат да използват случаят с КТБ, за да постигнат целта си.

„Има сделка между ГЕРБ и ДПС и тя е по отношение на актуализацията на бюджета. Днес ще излезе докладът за КТБ, около 5 милиарда е дупката там и ще трябва да се покриват тези пари отнякъде. Има няколко опции, но Борисов настоява за актуализация на бюджета и виждам, че ДПС го подкрепя, защото иска актуализация на бюджета на НЗОК. С тези 300 милиона за НЗОК и с тези милиарди за КТБ излиза, че дупката тази година в бюджета ще надвишава сигурно 5 милиарда“, заяви той. Бареков смята, че по този начин дефицитът ще надхвърли 3%, колкото трябва да е  според европейските критерии и тогава „няма да има държава в ЕС, която да ни търпи“.

„Планът, който са измислили Борисов и Местан, е да фалират държавата изкуствено, за да може октомври да дойде като спасител Борисов, това е планът и ще използват за случая КТБ“, обвини още лидерът на ББЦ.

Според него е редно и прокуратурата да направи проверка в КТБ и да разбере какви кредити и на кого са давани.

Преди да разкрие вижданията си за отношенията между ДПС и ГЕРБ, Бареков се срещна с председателя на парламента Михаил Миков, който не му даде думата да се изкаже от парламентарната трибуна.

Мотивът на Миков е, че Бареков като евродепутат няма право да говори от парламентарната трибуна освен по въпроси, свързанис ЕС, а намерението на лидера на ББЦ е било да се изкаже за бюджета.

Заради това обаче независимият депутат, който е част от ББЦ, Румен Йончев ще внесе искане в програмата на Народното събрание за следващата седмица да се включи изслушване на премиера Пламен Орешарски по въпросите за еврофондовете. По този начин думата ще може да вземе и Бареков.

Точката не е договорена с останалите политически сили, което означава, че най-вероятно няма да бъде включена в дневния ред.

„Много ми е интересно да чуя оценката за нашата партия на БСП, ДПС и ГЕРБ и ако кажат, че не трябва да влизам в залата, ще покажат, че се страхуват от нас“, коментира Бареков.
 
Той обаче направи уговорката, че е готов след изборите да подели властта, ако я спечели, с ГЕРБ и БСП, и категорично изключи общи действия с ДПС и „Атака“.

Предложението му е, ако е първа политическа сила, да даде половината от министрите на ГЕРБ или на БСП, при положение че те приемат програмата на ББЦ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase