Сергей Станишев Снимка: архив, БТА

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че очаква държавата да излезе с ясна и единна позиция, гарантираща сигурността на банковата система, защото това е елемент от националната сигурност.

„Разполагаме с всички необходими ресурси и политическа воля. Това очаквам като поведение от всички”, обясни Станишев на влизане в президентството, където започнаха  консултациите с политическите партии преди очакваните предсрочни избори у нас.

„Очаквам, както е съобразено в закона, да бъде представен конкретен план. Правителството е готово да застане зад БНБ, както и зад Асоциацията на търговските банки, защото имаме всички възможности тази ситуация, която е предизвикана от целенасочени, организирани атаки срещу няколко банки, да бъде овладяна”, каза Станишев. Запитан кога трябва да бъде подадена оставката на правителството, Сергей Станишев обясни, че това не е темата на днешната дискусия.

Още по темата
На "Дондуков" 2 пристигнаха лидерът на ДПС Лютви Местан и заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, без да коментират нищо.

В президентството влязоха също председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, Николай Бареков и Красимир Каракачанов.

Премиерът Пламен Орешарски и министърът на финансите Петър Чобанов също са дошли в президентството. Управителят на БНБ Иван Искров и заместникът му Калин Христов също участват в консултациите при президента.

На тях се очаква да бъдат обсъждани дата за оставка на кабинета на Пламен Орешарски, план със спешни закони, които да приеме това Народно събрание в оставащите му дни, и състав на служебното правителство.

На разговорите бяха поканени и формациите, получили места в Европейския парламент - "България без цензура" и Реформаторският блок. От "Атака" обявиха, че няма да участват в консултациите на "Дондуков" 2.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase