Георги Първанов Снимка: БТА

Лидерът на АБВ и президент на България от 2002 до 2012 г. Георги Първанов се обяви при промяна на Конституцията да се обоснове и наложи, включително чрез гражданска подписка, въвеждането на президентска република. По думите му така ще е ясно кой носи отговорността.

В изказването си на учредителната конференция на политическа партия АБВ - Алтернатива за българско възраждане Първанов изтъкна, че новата партия ще се бори за убедителен резултат на предсрочните парламентарни избори, но без нито един купен глас.

Бихме участвали при достойно представяне в едно коалиционно управление, но не на всяка цена, поясни Първанов.

АБВ ще партнира с всяка национално отговорна политическа формация, която има авторитет и отговорност в обществото. Извън кръга на потенциалните партньори ще бъде ДПС, каза още Георги Първанов.

Той уточни, че АБВ ще води разговори при един бъдещ парламент само от позицията на силен, убедителен, изборен резултат, само ако може да поставя условия и да участва в определянето на политиката, не да бъде петото колело в една коалиция.

Относно опитите за дестабилизация на банковата система Първанов коментира, че сравнения с минали години са неуместни, защото днес България изглежда много по-различно и българската икономика е много по-стабилна.

Днес няма лидерство, отсъства държавническа отговорност у онези, които са призвани да водят България, очевидно няма готовност за взаимни работещи компромиси, смята още Първанов.

Да управляваш не означава „бабаитлък”, а преди всичко ангажимент да се решаваш проблемите на хората и държавата, подчерта още Първанов.

Ще се опитаме да реабилитираме пряката демокрация, искаме силен мажоритарен вот при смесена избирателна система, значително съкращаване на партийните субсидии, каза Георги Първанов. Ако искаме икономии, ни е необходимо рязко намаляване на държавната администрация след анализ, посочи той.

Бившият евродепутат Ивайло Калфин отбеляза, че АБВ се създава заради политическия дефицит, а не заради желание за власт. Той посочи, че у нас има липса на политика, липса на приоритети и яснота какво се прави.

От новата формация отправят призив към БСП да се преустанови конфронтацията. Нашият основен опонент не са левите партии, а десницата и ГЕРБ, каза Борислав Борисов, който прочете проекта на политическа резолюция на учредителната конференция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase