Снимка: архив, БТА

Предсрочните избори могат да се проведат на 28 септември, последната неделя на месеца. Това каза на пресконференция заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева. За да има избори тогава, Народното събрание трябва да се разпусне на 28 юли, поясни тя.

Още по темата
Дотогава ГЕРБ ще присъства в НС, защото очаква да се приемат текстове в ущърб на страната. По думите й именно в този период ще бъде прокаран Законът за Сметната палата. 

Относно задължителното гласуване Цачева заяви, че партията винаги е отстоявала тази идея и уточни, че в този дух са били предложенията им при изготвянето на Изборния кодекс.

"Тази наша категоричност трябва да се разглежда едновременно с друга наша категорично отстоявана позиция -  за въвеждане на електронно гласуване”, каза още Цачева. Според нея в противен случай се обезсмисля задължителното гласуване сред българите зад граница.

В малкото дни на 42-то НС е невъзможно да бъде развита процедурата по Конституция за промяната й и да бъдат приети изменения в Изборния кодекс, затова вариантът е в националното допитване, проведено с предсрочния вот, обясни Цачева.

Затова от ГЕРБ ще настояват още през тази пленарна седмица да се разгледа искането за референдум по въпросите за задължителното и електронното гласуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase