Росен Плевнелиев Снимка: Булфото

ЕС и демократичният свят трябва да дадат силен и решителен отговор на ставащото в Украйна, каза днес във Варна президентът Росен Плевнелиев. Той посочи, че за пръв път след Втората световна война в Европа се преначертават граници чрез оръжие, агресия и окупация. Това е сериозна промяна - както историческа, така и във всички други направления, включително в сектор "Сигурност", каза президентът.

Днес определени, външни за Украйна сили, имат интерес от непровеждане на избори в тази страна, посочи Плевнелиев. Според него трябва да се направи всичко възможно украинският народ сам да решава своето бъдеще и затова ЕС трябва да го подкрепи.

Още по темата
За случилото се в село Розово президентът посочи, че иска да припомни на хората там, че при приемането на Търновската конституция българските патриоти са записали, че всеки роб, откъдето и да идва, щом стъпи на българска територия, става равен и свободен. Плевнелиев изрази благодарност към жителите на Крън, които приеха сирийските бежанци. По думите му те са доказали с действията си, че помнят завета на предците си.

За предстоящите евроизбори Плевнелиев коментира, че би се радвал, ако българските политици се върнат към  задълженията си и започнат действително да дебатират по европейската тема. Той посочи, че българският народ не е разделен по отношение на своето европейско бъдеще.

Посоката е ясна, но още имаме какво да свършим, каза президентът. По думите му политиците трябва да спрат постоянно да се оплакват и обясняват, че нямаме план и сме разделени, а да кажат ясно как виждаме ЕС до 2020 година, кои инициативи на съюза са важни за България и как може да бъде изпълнен заветът на Апостола българите да са равни с другите народи.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase