Десислава Танева. Снимка: ГЕРБ

Не сме договаряли яхти и хеликоптери, отрече бившият директор на ДФ „Земеделие“ Румен Порожанов на брифинг на ГЕРБ.

Порожанов определи темата като „несериозна“, коментирайки изнесените днес данни от настоящото ръководство на фонда, че 3 млн. лева държавни пари по проекти по Програмата за развитие на селските райони са отишли за суперлуксозни возила и Брюксел няма да ги възстанови.

Порожанов обаче смята, че е допустимо да се подават заявления за автомобили. „Яхти и хеликоптери категорично не са договаряни, камо ли плащани. В правото на министър Греков е да направи проверка, да сезира когото трябва”, посочи той.

По думите му, когато е управлявал фонда, е имало активна комуникация с Брюксел и позитивни оценки.

Депутатът от партията Десислава Танева също заяви пред "Фокус", че по време на управлението на ГЕРБ луксозни яхти и хеликоптери не са били финансирани.

Тя коментира, че целите на програмата със сигурност не са за снабдяване на селските райони с луксозни джипове, яхти или возила от подобна категория.

При всички случаи одобрявам решението да не се подкрепят подобни инвестиции, тъй като всеки може да се сети, че не става въпрос за генериране на заетост на селските райони и на допълнителни доходи, а за удовлетворяване на по-различни нужди на определени лица, допълни тя.

Танева е категорична, че никой от тези проекти не е бил одобрен.

"Смятам, че това е окончателното решение, което взе Министерство на земеделието и храните като управляващ орган. Те не са били одобрявани, те бяха подадени още през 2013 година. Това бяха част от неразгледаните проекти до приключване на казуса с луксозните возила”, каза още Десислава Танева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase