Президентът Росен Плевнелиев откри Лаборатория по лазерна физика във Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Снимка: БТА

"Като държавен глава аз свърших добре работата си - спазих и Конституцията, и закона", обяви президентът Росен Плевнелиев по повод намерението на БСП и ДПС да внесат жалба до Конституционния съд (КС) заради указа, с който бяха назначи членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Както Dnes.bg съобщи, двете управляващи партии смятат, че документът е в разрез с Изборния кодекс в частта му за състава на комисията. БСП и ДПС се ядосаха на президента заради указа, с който  назначи шестима представители на опозицията, а по сметките на управляващите броят им трябваше да е пет. Така ДПС остана с един по-малко от очакваните двама членове в ЦИК.

"Аз не съм юрист, но попитах юристи, професионалисти и много професори и всеки един от тях каза именно това – държавният глава е спазил Конституцията и закона. Аз спя спокойно, защото действах бързо и по закон", категоричен бе държавният глава.

Още по темата
Той посочи, че в ЦИК трябва да има баланс. "Комисията не е двукамарна и ръководството й не се изключва от този баланс“, посочи държавният глава.

Той допълни, че авторите на Изборния кодекс би следвало да отговорят на редица въпроси, в това число защо законът е внесен за обсъждане в последния момент и защо в черновата му фигурира текст, който предвижда произвеждането на избори за президент и за вицепрезидент през 2014 година.

"Кой вкара онзи прословут текст, който мирише на държавен преврат – да има избори "3 в 1" през 2014 г.?", попита Плевнелиев, който продължи:

"Аз бих попитал юридическата мисъл на българския парламент – има ли България двукамарна ЦИК? Да или не? Тя двукамарна ли е или еднокамарна? Кога е била двукамарна? Кой досега е изваждал ръководството на комисията от състава на комисията или от начина, по който тя взима решения и функционира".

Плевнелиев подчерта, че от политическите партии зависи дали споровете около ЦИК ще се отразят върху провеждането на европейските избори.

"Надявам се в парламента най-после да се фокусират върху една позитивна кампания на предстоящи европейски избори, а не оттук нататък да дълбаят в лишени от смисъл казуси, тъй като вярвам, че лично аз допринесох с действията си за спазването на Конституцията и закона", заключи президентът.

По повод зачестилите извънредни полети на дежурните български изтребители през последните месеци, президентът апелира да се обмислят съвместни действия с румънската и с турската страна. "Трябва да се замислим дали не можем, заедно са румънските и турските си колеги, да обединим усилия, за да сме по-ефективни", посочи Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase