Бисер Миланов-Петното. Снимка: архив, Булфото

"Размиване" и "замитане под килимчето" – така депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков определи новосформираната комисия в парламента, чиято цел е както да установи фактите около внезапната оставка на зам.-председателя на НС и движещ фактро в ДПС Христо Бисеров, така и да провери имало ли е среща между бившия премиер Бойко Борисов и Бисер Миланов, известен като Петното.

Според Вучков, който е член на комисията от квотата на ГЕРБ, основният фокус на избраниците трябва да е случаят "Бисеров", който няма нищо общо с другия фокус, който по думите му целял отклоняване на вниманието.

Още по темата

"Бисеров е знаков случай, който интересува всички български граждани. Убеден съм, че темата вълнува и тези, които са гласували за ДПС, защото Бисеров не беше обикновен депутат. Повече от 20 години той определяше правилата, по които да живеем, пишеше законите в страната, ръководеше комисията за национална сигурност. Така че внезапното му оттегляне от всички партийни, политически и парламентарни постове, няма как да не поражда поредица от въпроси, които силно се надявам, че в рамките на тази комисия, ние да можем да установим", каза Вучков пред bTV.

"Още в разгара на скандала Лютви Местан заяви, че ДПС подкрепя такава комисия. Случаят вече е в ръцете на прокуратурата, което значи, че няма чадър над никого. Ние очакваме с голямо нетърпение подробности по този случай. Ние обаче искаме да разберем и нещо друго - какво са знаели Борисов и Цветанов предварително по този случай. По-важното е – имало ли е такава скандална кореспонденция и среща между Борисов и Миланов", отвърна на свой ред депутатът от ДПС Ахмед Башев.

По думите му домът на Борисов се е превърнал в символ на задкулисието, защото там е проведена срещата Борисов-Найденов-Кокинов, защото там вероятно са се поставяли присъдите на онези от списъка в тефтерчето на Филип Златанов, там сигурно е бил и диспечерският пункт на Авиоотряд 28, прогнозира той.

"Ако за Христо Бисеров се говореше за някакви си 350 хил. евро, то тук става въпрос за 500 хиляди лева, които от една страна са обещани и е даден аванс – не за нещо обикновено, а за да се радикализират протестите и да се насочи всичко срещу конституционното устройство на Република България. Това е големия проблем, това искаме да разберем", настоя Башев.

"Вие доста четете някои вестници, които някои хора ги наричат жълти“, опонира му на мига Вучков и продължи: „Защо смесваме двете теми, това е недопустимо. Това е кризисен PR – размиване на комисията. Бисеров беше вторият след Местан, той в петък си водеше заседанието, в събота беше на лов, а в неделя си подаде оставката. Мислите ли, че не е имал информация? В понеделник даже не дойде да си вземе багажа от парламента. Най-важното е да разберем кога и как Бисеров е получил информация, защото това значи, че институциите и службите се поставят в служба на някои политически фигури. Смятате ли, че някои не го е предупредил, че върши престъпление на територията на друга държава?", попита Веселин Вучков.

Депутатът от ГЕРБ бе категоричен, че в комисията те ще търсят истините, а няма да се занимават с булевардни слухове. Ще търсят истината за скандала с Христо Бисеров и кога службите са получи информацията за него от чужбина и как са боравили с нея.

"Това не е заяждане, но е опасно, че службите могат да се поставят в услуга на управляващата партия, на коалицията, вместо да бранят интересите на сигурността и тези на гражданите", заключи Вучков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase