Министър Хасан Адемов. Архив: Булфото

105 млн. евро европейско финансиране ще получи страната ни за новия програмен период 2014-2020 година за подпомагане на най-нуждаещите се. Това стана ясно от думите на социалния министър Хасан Адемов по време на изслушване в социалната комисия в парламента.

Осигуряването на помощи за застрашените от бедност и социално изключване вече ще става чрез Фонд за европейско подпомагане за най-нуждаещите се лица, а не по работещите досега механизми.

Още по темата
Фондът ще предоставя подкрепа на държавите членки за осъществяването на програми, чрез които най-нуждаещите се лица ще получават храна, а така също дрехи и други стоки от първа необходимост на бездомните хора и децата, живеещи в материални лишения. В рамките на ЕС за този фонд са заделени 2 млрд. евро.

За следващия програмен период с тези средства социалното ведомство ще се опита да намали значително броя на застрашените от социално изключване и бедност. "За следващия програмен период целта е тези хора, застрашени от бедност, да бъдат намалени с 260 000 у нас", заяви Адемов. Той обясни, че от този фонд ще могат да се възползват хора, които не могат да се включат в други европрограми, и по този начин да им бъде осигурена прехрана.

Министърът коментира и идеята на "Атака“ малолетните майки да нямат право на помощи за децата си. "Няма как да се дискриминира на база възраст“, заяви министърът.

"Едно е демографска политика, друго е раждаемост, трето е основание за подкрепа", заяви Адемов. „Атака“ аргументира предложението си с необходимостта да се намали раждаемостта на малолетните майки в малцинствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase