Новият шеф на НСлС Евгени Диков. Снимка: Булфото

Следствието е в клинична смърт и това се доказа от анализ на специалисти и външни експерти, заяви пред БНТ Евгени Диков, новият шеф на Националната следствена служба (НСлС), който бе избран на поста вчера.

Според него този анализ показва "влошаване на всички показатели в последните шест-седем години, откакто е приет новият Наказателен кодекс, откакто няма категорично регламентиране на видовете дела, по които трябва да работят следователите от НСлС."

Още по темата
На въпрос за статистика, според която на един следовател се падат 0,45 дела или половин дело, Диков обясни, че колегите в следствието не са виновни. Според сегашната уредба делата, които им се възлагат, са по решение на административния ръководител на съответната окръжна прокуратура, допълни той.

„За да се мотивира следствието, първо трябва да се изработят едни обективни критерии, които да посочат кои дела би следвало да се възложат на следовател. На практика в момента в следствените отдели към окръжните прокуратури се възлагат дела по преценка на окръжния прокурор. В случай че той има някакво отношение към определен следовател и към самия ръководител на следствения отдел, просто не се възлагат дела.“, обясни Диков.

По отношение на изчезването на убиеца от "Соло", той обясни, че по случая първоначално е била дадена оправдателна присъда, което означава, че мярката "задържане под стража" трябвало да бъде променена, след това осъденият не е бил длъжен да се явява пред въззивния съд, тоест върху него е нямало никакъв контрол.

За Костинбродските бюлетини и за това, че само едно лице е получило обвинение, той обясни, че такива са събраните доказателства.

„Дори да е имало съмнение за други лица, те не са потвърдени с доказателства. Делото е внесено срещу конкретно лице, вече е в съдебна фаза, нови обвиняеми е невъзможно да се появят.“, категоричен е той.

Той оцени като успех на Софийска градска прокуратура (СГП) двете обвинения, които са внесени в съда срещу Бин Аладин.  Вчера прокуратурата съобщи, че срещу алжиреца са внесени две обвинения за опит за убийство на Тихомир Владимиров и Виктория и за няколко грабежа.

За случая Христо Бисеров Диков каза, че самото разследване е в началото. Сигналът, постъпил в българските служби, дойде от чужбина и ако бъдат изпратени доказателства оттам, вероятно следствието ще излезе с обвинителен акт, обясни Диков.

По отношение на избора на Диков вчера за директор на Националната следствена служба (НСлС) и за това, че е нямало други претенденти, той е категоричен че е нямало „предварително уговаряне на мача“.

"Не съм аз човекът, който да си издигне съперници“, каза той и съжали „може би, ако имаш реална конкуренция, щеше да бъде просто по-интересно.“

Евгени Диков стана директор на Националното следствие от втория път. Той бе кандидат за поста и в края на 2012 г., когато ВСС избра Бойко Найденов. Според Диков различното е, че предишния път колегите му са заложили на по-опитния Найденов. По негови думи тогава той не е имал административен опит, който е придобил през последните 7 месеца като изпълняващ функцията на административен ръководител на Софийска градска прокуратура, която е най-голямата в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase