Евгени Диков е новият директор на Националната следствена служба. Снимка: Булфото

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Евгени Диков за директор на националното следствие.

От присъствалите 24 души на заседанието на Съвета за него гласуваха 23, а един се въздържа. Диков беше единствената кандидатура за поста.

На изслушването преди избора Диков заяви, че има нужда от законодателни промени.

Още по темата
"Отразил съм негативните си бележки към националния анализ, който беше направен. Има остаряла нормативна уредба. Със сега действащата структура има някои несъответствия между отделите", посочи той и продължи:

"Законодателна реформа в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) ще реши проблемите в Националната следствена служба", обяви Евгени Диков пред Висшия съдебен съвет преди избора си. Той напомни за проблемите в службата като непрекъснатото намаляване на броя на възложените дела на следователите и увеличаването на срока, в който делата приключват.

Диков посочи, че едва 0,45 процента от делата са приключили с мнение за влизане в съда за една година. Според новия директор на националното следствие са нужни и законодателни промени по отношение на разноските по разследването, които са една от причините прокурорите да не възлагат разследването на следователите.

Макар в следствието да има случай, при който следовател да е получил за осем години едно дело, новият директор на службата обеща да не се превръща в нейн ликвидатор. Евгени Диков обеща и до няколко дни да са готови резултатите от ревизията, започнала в службата.

Диков отчете още, че средно в страната един следовател приключва по половин дело на година, за това било нужно окръжните следствени служби да работят по-активно.

Заместниците си Евгени Диков ще избере от колегите си в следствието, но те няма да са такива, на които предстои пенсиониране в близките месеци, пише БТА.

Новият директор на следствието изрази надежда да има законови промени, с които да се сложи край на необоснованите разходи и работата по нецелесъобразни дела. Като пример за такъв случай той посочи наказателно дело, по което е свидетелствал и което касае наследена от него гора. Така по разследването за незаконна сеч, чиято дървесина е оценена на 80 лв. са платени около 250 лв. за експертизи. Необходима е нова визия на Наказателния кодекс и по леките престъпления да не бъдат назначавани експертизи и те да продължават с месеци, а да приключват с глоба за извършителя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase