Снимка: архив, БТА

Парламентът не прие въвеждането на ранно пенсиониране. Днес пленарна зала отхвърли промени в КСО, внесени от Сергей Станишев и група народни представители.

Идеята предвиждаше хора, на които не им достигат до 24 месеца трудов стаж, да могат да се пенсионират предсрочно с по-ниска пенсия. Текстът не беше подкрепен от социална комисия и очаквано не мина и в пленарна зала.

Общо гласуваха 141 народни представители, като 50 подкрепиха, а 79 бяха „против”. 12 „се въздържаха“.

ГЕРБ бяха против промените, БСП подкрепиха, „Атака“ също, но ДПС бяха против.

По време на дискусията в типичния си стил от националистите заговориха с евроскептицизъм.

Нека да направим това, което е добро за хората, не това което ни казва Европа, скочи Адриан Асенов.

Тотю Младенов, бивш социален министър, беше категорично против промените. Правилният подход е да има работа за тези хора, обясни той. По негови думи това е изкуствено изваждане на граждани от трудовия пазар.

Парламентът напълно очаквано отхвърли и записаните промени в КСО, според които възрастта  и стажът за пенсиониране се замразяват безсрочно. В закона за държавния бюджет вече са записани текстове, според които възрастта и стажът се замразяват за една година.

Още по темата
Догодина жените ще се пенсионират при навършени 60 г. и 8 месеца и стаж 34 г. и 8 месеца, а мъжете – при възраст 63 г. и 8 месеца и стаж 37 г. и 8 месеца.

Злото вече е сторено, то е факт, заяви по този повод Светлана Ангелова от ГЕРБ. Тя беше категорична, че замразяването на възрастта ще намали пенсиите. Депутатът от опозицията обвини управляващите, че убиват надеждите на хората за по-високи пенсии.

Социалният министър не се съгласи с колегата си от опозицията, но също се обяви против безсрочното замразяване. Той обясни, че текстът в държавния бюджет регламентира конкретен период. Адемов обаче не си спести критиките към опозицията.

Молбата ви е от тази трибуната е не да чертаем апокалиптични картини, които да стряскат  и да плашат български граждани. Състоянието на пенсионната система не е от днес такова. Такъв тип дискусии предизвикват най-малкото недоумение, заяви той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase