Бойко Борисов Снимка: архив, БТА

"Днес за пореден път управляващите се опитаха с лъжи да прикрият собствената си неадекватност. Орешарски отново се пробва да се измъкне през “задния вход”, като каза, че подготовката за 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй” е стартирана от нас, а те само продължавали". Това написа в профила си във Facebook лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Ние не ги критикуваме за това, че продължават, а за начина, по който се канят да го направят без конкурс", изтъква експремиерът.

Той припомня, че през юли 2011 г. е подписано споразумение между БЕХ и “Уестингхаус“ за сътрудничество по удължаване на живота на V и VІ блок.  Малко преди това такъв меморандум е подписан и с френската компания “Арева“.

"Още тогава казах, че имайки “Уестингхаус“, имайки “Арева“, както и наследен договор с руската компания, ние можем да избираме като държава. Mожем да избираме и доставчик на ядреното гориво, разбира се, след конкурси и на този, който го докарва, и на този, който си го изнася.

Още по темата
По същия начин ще бъде и изграждането на 7-мия реактор в АЕЦ "Козлодуй" след конкурс. Така ние подготвихме условия, чрез които България чрез конкурс да си осигури сигурност, най-добра цена, ефективност и диверсификация, което очевидно не е сред приоритетите на управляващите, за което ние ще сезираме еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер", посочва Борисов.

По-рано премиерът Пламен Орешарски не изключи да има конкурс за изграждането на 7-ми реактор в АЕЦ „Козлодуй“. В Букурещ, където участва в Срещата на върха на страните от Централна и Източна Европа и Китай, Орешарски коментира, че идеята тепърва ще се разработва.

„Това ще обсъдим в правителството, но на мен ми се иска ядрената енергетика също да бъде диверсифицирана, а не с единствен доставчик и оператор даже. Няма предрешаване, че "Уестингхаус" ще строи. Не е решен въпросът, всичко е на предварителен стадий“, заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase