Архив: Булфото

Столичният общински съвет прие декларация против блокирането на централната градска част на София.

Декларацията беше подкрепена от 43 общински съветници от групите на ГЕРБ, НДСВ и "Синята коалиция" в Столичния общински съвет /СОС/, с изключение на БСП.

Текстът на декларацията ще бъде предоставен на главния прокурор.

Още по темата
По думите на Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в СОС, е недопустимо достъпът до централната градска част да става чрез легитимация на гражданите и преминаването им през пропускателни пунктове. Безпрецедентно е струпването на полицейски части в центъра и блокирането на огромно обществено пространство. Всичко това противоречи на българското и европейското законодателство и на правото на свободно придвижване, посочи Едрева.

Тя попита защо продължава разширяването на периметъра за сигурност в центъра. Усещането за военно положение е провокирано от струпването на полиция и специализирана техника, така се нагнетява напрежение и се противопоставят гражданите, които публично изразяват своята позиция, отбеляза Едрева.

По думите й гарантирането на правата на всички граждани е в основата на демокрацията, а противопоставянето на хората е типично за едно отминало време.

Според общинския съветник от ГЕРБ Роберт Янакиев това, което сега се случва в София, е връщане към един режим, който ние искаме да изтрием от съзнанието си. Ако целият този полицейски режим бъде насочен към ограничаването на битовата престъпност, би било много по-добре за града, посочи Янакиев.

Трябва да ви е срам от всичко това, което се случва в града, обърна се Янакиев към съветниците от БСП и ги призова да подкрепят декларацията.

Според ген. Атанас Атанасов от "Синята коалиция" хората са на улицата, защото не искат това правителство. То трябва да си отиде, за да се успокои ситуацията в държавата, отбеляза той.

Милка Христова, председател на групата на БСП в Столичния общински съвет, заяви, че сградите на Народно събрание и президентството са включени като обекти от особено значение. „Нарушение няма. Настояваме законовото право на протест да се осъществява в рамките на закона. Сегашните мерки не успяват да осигурят спазването на реда в столицата”, добави тя.

Политическите сили да се въздържат и разграничават от действия, които биха нагнетили допълнително напрежение в столицата, заяви  Христова.

Йорданка Фандъкова заяви, че тя като кмет няма ресурс да осъществи обществения ред в града, това се прави от полицията.

Тя се обърна към групата на БСП с думите, че е готова да докладва с колко заповеди и документи е изисквала спазване и контрол върху обществения ред.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase