Снимка: Булфото

Кметът на София няма ресурса да осигури обществения ред, това се прави от полицията, обяви кметът Столична община Йорданка Фандъкова по време на заседание на Столичния общински съвет.

"Работим в доста добра координация и сътрудничество със СДВР, понякога спорим, но настоявам, когато има необходимост, да се затваря и веднага след това да се пуска движението.

Опитваме се в тази сложна политическа ситуация да осигуряваме възможния обществен ред и го правим заедно с органите на реда”, посочи кметът, цитирана от "Фокус".

Фандъкова посочи, че полицията има право да затваря определени зони в града при необходимост.

"Дали тази необходимост съществува – не съм аз човекът, който може да каже. Ежедневно настоявам да се работи гъвкаво, да не се блокира тотално градът", добави Фандъкова.

Тя възрази срещу по думите й опитите на групата на БСП в Столичния общински съвет да прехвърлят на общината отговорността за затваряне на улици по време на протестите.

"В последните месеци виждаме ежедневно, че ситуацията в София е напрегната и е много трудно да се направи баланс, така че да се осигури законовата възможност и конституционното право на гражданите да изразяват своята позиция в една или друга посока, и в същото време да се запази редът, да няма напрежение и да има спокойствие в града – особено по отношение на организацията на движението и липсата на блокиране на кръстовища”, заяви кметът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase