Петър Чобанов. Снимка: архив, БулФото

Плащанията към бизнеса по проекти от ОП „Околна среда" няма да бъдат спирани, стана ясно от думите на финансовия министър Петър Чобанов.

По повод решението на ЕК за временно прекратяване на плащанията за България по програмата Чобанов заяви, че още тази седмица ще бъдат предоставени конкретни мерки за справяне със ситуацията.

По думите му важно е да продължи нормалният процес по разплащане на средствата по ОП "Околна среда". “Като цяло нямаме намерения да прекратяваме плащания", заяви той.

Още по темата
До края на годината трябва да бъдат разплатени около 250 млн. лева, но министърът не уточни откъде ще бъдат взети парите.

Чобанов посочи, че плащанията са спрени поради пропуски в предходния период. Според него са допуснати пропуски основно в работата на управляващия орган по програмата и в методологията за оценяване на проектите.

В момента диалог продължава да се води с ЕК, очакваме бързо възстановяване на пропуските, допълни той.

Според Петър Чобанов ще се постигне разбирателство с КНСБ и няма да се стигне до общонационална стачка.

"Бюджетът е доста социален, но не можем да не се съгласим и с това, че ситуацията в страната със замразяването на социалните плащания в последните години доведе до много големи проблеми, които се стремим да изчистим", каза министърът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase