Снимка: Bulgaria On Air

Трябва да има комплексен подход към проблема с бежанците. Не може само с изграждането на една стена да спрем бежанците да влизат в страната. Трябва да се работи усилено с правителството на Турция. Въпросът е, че голяма част влизат благодарение на каналджиите и турското правителство може да се справи с това до голяма степен. Това каза в ефира на Bulgaria On Air експертът Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност.

„Въпросът за бежанците не трябва да се капсулира само в България, а е необходимо да бъде поставен и пред ЕС. Трябва да се знае какво ще правим занапред, защото потоците от бежанци няма да спрат“, каза той.

Божилов посочи, че броят на бежанците се е увеличил изведнъж заради кризата в Сирия, но и заради затварянето на гръцко-турската граница, през която минаваха голяма част от тях.

„Според анализите, с които разполагаме, по-голямата част предпочитат да отидат в други европейски държави, а не да останат тук“, обясни той.

Експертът заяви, че основният проблем е, че наред с бежанците пристигат и много други хора, които нямат документи и не се знае какви са. „На територията на Сирия действат различни групировки, включително „Ал Кайда“. Затова е необходимо да се координираме с други служби, за да бъде направено подробно проучване на тези хора“, каза още той.

Вижте подробности във видеоматериала!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase