Томислав Дончев. Снимка: архив Булфото

Мина 10% от мандата на правителството, ние някак си разсъждаваме, че то е от вчера, и ако не е време да съдим за резултатите, поне е време да съдим за намеренията. Това заяви бившият министър по еврофондовете, сега депутат от ГЕРБ, Томислав Дончев пред bTV. Думите му дойдоха по темата за предстоящия втори вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски. В четвъртък от ГЕРБ внесоха втори вот за провал в областта на регионалната политика и инфраструктурата.

Вотът на недоверие не го приемайте само и единствено като упрек по отношение на политиката в сферата на регионалното развитие и по отношение на инфраструктурата. Това е упрек към цялостната политика на правителството. Нека да напомня, че и първият, и вторият вот се явяват вид компромис, че не е внесен вот за цялостна политика, заяви Дончев.

Според него все още не са намерени много отговори на въпросите около функционирането на Министерството инвестиционното проектиране и Министерството на регионалното развитие.

Според бившия министър има проблеми с начина, по който функционират Министерството на регионалното развитие и отделянето на част от функциите му в Министерството на инвестиционното проектиране. Той отново лансира идеята, че новосъздаденото ведомство забавя общинските проекти.

По думите на Томислав Дончев все още не е получен отговор на въпросите за функционирането на Министерството на инвестиционното проектиране. „Има забавяне на редица инвестиционни проекти. Министърът има право да одобрява проекти за над 10 млн. лв., които са одобрени от няколко инстанции преди това, включително ЕК”, подчерта Дончев.

Същественият въпрос е доколко парламентът може да сътвори политика, която е по волята на народа, заяви от своя страна председателят на парламентарната комисия по регионална политика Димчо Михалевски. Според него всички правителства са длъжници в регионалната политика, но последното правителство е занулило всички проекти освен магистралите.

Михалевски подчерта, че при управлението на кабинета на Бойко Борисов са били замразени 95% от инструментите за регионална политика. По негови думи е хвърлен огромен пиар ресурс, за да се промотира строежа на инфраструктура като приоритет на правителството, а накрая се е оказало, че обектите далеч не са толкова много.

„Съществен елемент от регионалната политика е местното самоуправление. Общините бяха смазани финансово при ГЕРБ. За 2008 г. общо парите за общините са били 1,5 млрд. лв., колкото в следващите 4 години общо”, изтъкна Димчо Михалевски.

Той беше категоричен, че на този етап е доволен как върви работа на регионалното министерство. По негови думи то започва да задейства спрените от ГЕРБ инструменти.

Томислав Дончев от своя страна подчерта, че вотът на недоверие е и червена лампа към правителството и парламентарното мнозинство и не бива непременно да се търсят контрааргументи, а да се обърне внимание на посочваните проблеми.

Разговорът между двамата депутати се отклони и към темите за това кой какво е свършил по време на своето управление, както и вечната тема за наследството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase