Писанчев още не знае ще оглави ли ДАНС. Снимка: БТА

Временно изпълняващият длъжността председател на ДАНС Владимир Писанчев няма представа дали ще оглави родното ФБР за постоянно. Това стана ясно от негово изказване след представянето на доклада на ДАНС за 2012 година на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Писанчев и колегата му Недялко Недялков са двамата кандидати за председател на ДАНС, а парламентът предстои да гласува утре, след предложение на министър-председателя, кой да оглави структурата.

"Този въпрос го задайте на Народното събрание," каза Писанчев на въпрос дали той е новият шеф на Агенцията. Временно изпълняващия длъжността обясни, че дори няма предчувствие кой ще оглави звеното.

Писанчев не отговори и на въпроса какво ще е първото нещо, с което ще се заеме, ако все пак получи поста.

"Да си гледам работата", лаконично каза той.

Председателят на вътрешната комисия Атанас Мерджанов от БСП също още не знае кой ще поеме председателското място в Държавната агенция за ”Национална сигурност”. Той обясни, че няма свой фаворит. По негови думи парламентарната група на Коалиция за България ще изчака номинацията на премиера Пламен Орешарски и после ще вземе решение.

Временният шеф на ДАНС беше категоричен, че са взети всички възможни мерки, за да се осигури безопасността във връзка с утрешната годишнина от атентата на летище Сарафово в Бургас. По негови думи конкретните действия на службите не са публична информация и отказа да даде повече подробности как е гарантирана сигурността.

Атентатът е бил и основен акцент в доклада на ДАНС за 2012 година, приет днес от вътрешната комисия.
Мерджанов обясни, че докладът е обемен като съдържание, но му липсва дълбочина на анализа. Според председателя на вътрешната комисия в последните години ДАНС е била ”осакатена” и в родното ФБР има кадрови проблеми.

Беше поставен въпрост да се направи преглед на всички онези нови назначения, на всички, които са напуснали Агенцията, да бъде направен нов преглед и отново да бъдат привлечени, за да може да бъде подсилена Агенцията, заяви Мерджанов. По негови думи друг основен проблем за националната ни сигурност е емигрантската вълна. Той обясни, че в решаването и противодействието му трябва да се включат и други служби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase