Пламен Орешарски. Снимка: БТА

„България ще се присъедини към еврото, това е в договора ни. Кога точно, зависи от много фактори“, каза премиерът Пламен Орешарски, който присъства на тържествената церемония по удостояването на проф. Стив Ханке с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на БАН.

Премиерът напомни думите на един от управляващите шефове на МВФ – че България има европейска перспектива и изходът от борда е в другия борд – ЕРМ II и Еврозоната.

„Аз съм подчертавал и в периода преди миналото правителство, че за нас еврозоната е цел, но не на всяка цена. Не бива на всяка цена да се форсира една такава цел, която изисква много предварителна подготовка“, заяви министър-председателят.

По думите му стабилитетът на банковата система е достижение, което вдъхва надежди, че при по-разумна икономическа политика страната ни може да се върне на пътя на растежа. Възстановяването на икономическите перспективи е предпоставка за обща социално-икономическа стабилизация на нашата страна, каза Орешарски.

Премиерът изтъкна, че проф. Ханке е познат на широката общественост в България от въвеждането на валутния борд. Орешарски напомни за събитията преди повече от 15 години, когато страната ни преживя най-драматичната монетарна и финансова криза в своята история. Тогава банковата система практически спря да работи, една трета от банките фалираха, а националната парична единица само за няколко седмици се обезцени над 10 пъти.

„Решението на проблема тогава беше неконвенциално – затваряне на централата банка, поне във вида, в който функционираше до този момент и отваряне на нов тип централна банка, базирана на принципите на валутен борд. Оттогава познавам проф. Ханке. Неслучайно той е известен у нас като баща на валутния борд“, отбеляза министър-председателят.

Премиерът Орешарски изтъкна, че вече повече от 15 години монетарната система на страната ни, основана на принципите на валутен борд, е както хвалена, така и критикувана. „Факт е обаче, че тя установи монетарна и фискална дисциплина. Не попречи на икономическия възход в силните икономически времена преди кризата и смекчи негативните проявления по време на кризата и до днес. Тази система предпази банките от прекомерни рискови експозиции и съдейства за техния стабилитет“, подчерта Орешарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase