Данаил Папазов. Снимка: Булфото

Министерският съвет направи промени в Националния план за разпределение на радиочестотния спектър, приет през 2004 г. Те се основават на измененията в Закона за електронните съобщения от тази година.

С направените промени в плана се постига по-пълна хармонизация на разпределението на радиочестотния спектър по радиослужби и ползватели с европейските и световните разпределения. Определя се и датата, от която радиочестотната лента 2500-2690 MHz може да се използва за наземни системи, позволяващи предоставянето на обществени електронни съобщителни услуги.

Освобождаването й за граждански нужди на територията на цялата страна ще се извърши поетапно до 31 август 2015 г., а за шестте най-големи града до края на 2014 г., обясни след правителственото заседание министърът на транспортта и информационните технологии Данаил Папазов.

Този въпрос стои от 2008 г.,когато е трябвало да освободим тези честоти, които и до момента са ползвани от НСО. Имаме поискани два преходни периоди, не сме направили нищо и през януари тази година е предприета наказателна процедура, имаме официално писмо, в което са оказани срокове и конкретни действия, едното от тях сега го направихме, обясни още той.

Папазов уточни, че причината за забавянето е в търсенето на 6, 5 милиона лева, с които НСО да премести своите честоти. Сумата не е намерена и сега, предстои да има конкурс и да се определят фирми, които ще използват тази лента и там ще бъдат заложени средства, които да покрият разходите по преместването й, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase