Пламен Орешарски. Снимка: Булфото

Предложеният кабинет на Пламен Орешарски не е нито програмен, нито експертен. В основата си той е коалиционен и това ще проличи още през първата година от работата на бъдещите министри. Това заяви в студиото на Bulgaria On Air политологът Момчил Дойчев.

По думите му с предложенията за министерските постове се цели размиване на политическата отговорност, което по вида си прилича на кабинета Беров. Именно в този кабинет БСП и ДПС отново са били партньори. Той обясни, че лицата, които Пламен Орешарски обяви публично, в миналото си се свързват с различни политически сили.

Според Момчил Дойчев това означава, че тези фигури сменят партиите, но не и възгледите си. Той не определя бъдещото коалиционно партньорство като сходно с тройната коалиция, а като по- сложна конфигурация от повече партии.

Дойчев коментира и „планът Орешарски“, като посочи, че програмата е безсистемна, съдържа краткосрочни мерки за преодоляване на политическата, икономическата и финансовата криза в страната, но не дава ясна дългосрочна стратегия. Според него в основата си програмата е по- скоро популистка и оставя много важни проблеми без решение. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase