Борисов се прекръсти, обяснявайки, че няма общо със случая в Костинброд. Снимка: БТА

Аз съм най-големият експерт от всички, които са били премиери, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на първата пресконференция на партията след вота.

Борисов аргументира изявлението си с постовете, които е заемал, като изтъкна, че е бил главен секретар на МВР, кмет на София и премиер.

"Сега да пускам някой да се обучава за тази работа.... Цитирам моя предшественик, г-н Станишев накрая като си отиваше, казваше, че в началото е бил слаб, но накрая е бил вече обучен за премиер", каза той.

След като ГЕРБ получи мандат за съставяне на правителство от президента, Борисов ще предложи експертен кабинет на малцинството.

Още по темата
Той отклони въпросите за членовете на кабинета, но съобщи, че ексвътрешният министър Цветан Цветанов помолил да не участва в него. До двамата на брифинга седнаха знакови министри от предишния кабинет – Лиляна Павлова, Делян Добрев, Ивайло Московски и Томислав Дончев, които са спрягани и за участници в новото правителство на ГЕРБ.

Днес Борисов беше категоричен, че партията му е победител на тези избори, но съобщи, че ще иска касиране на вота заради политическите изявления в деня за размисъл. Той призна, че не само опонентите му са нарушили правилата на 11 май и се съгласи, че и заместникът му Цветан Цветанов е направил това с изявление. Говореше, затова искаме касиране на изборите, отсече Бойко Борисов.

Експремиерът запази мълчание до днес с аргумента, че иска първо ЦИК да обяви окончателните резултати. Силно медийно присъствие, от което залата в централата на ГЕРБ буквално се пръскаше по шевовете и пререкания кой да зададе въпрос, белязаха брифинга. Борисов, който обичайно води сам пресконференциите си, зае и роля на омиротворител.„Както виждате, само гледам по-шумните да минат първо, за да е мир“, оправда се той, че е дал думата на един, а не на друг.

Борисов заяви, че не е водил разговори с никого от опонентите си и се оплака, че не е бил поздравен като победител. Той благодари на тези, които са били „най-яростни“, че признали победата на ГЕРБ.

"Не да тичаш по телевизиите и да обясняваш, че си морален победител. Това е все едно тези, които са от „Левски”, да викат, че са морални победители, само че „Берое” са си с купата и си я взеха момчетата, и си я занесоха в Стара Загора. Ако искат, „Левски” могат да казват, че са морални победители, те не са. Купата си е в Стара Загора", не забрави Борисов и футболните страсти. Той изтъкна, че е победил „флагмана на БСП, иконата Стефан Данаилов в Пловдив категорично и лидера на ПЕС в София категорично“.

Лидерът на ГЕРБ и заместникът му Цветан Цветанов се разграничиха от случая в Костинброд с намерените бюлетини. "Господ ми е свидетел, че нищо общо нямаме с тази печатница, нищо общо. Нещо повече, ако има нови избори, ще забраня всеки, който по някакъв начин е свързан с ГЕРБ, да участва където и да е, в каквито и да е поръчки. Най-добре БНБ в печатниците да си ги отпечата и разпространи с полицейски коли и въобще да не влизаме повече в такива филми, обясни Борисов. Категорично нямаме отношение към процедурата, която е извършена и този, който е спечелил, и договора, който е подписан, по резултата, който има от тази обществена поръчка, допълни Цветанов.

Лидерът на ГЕРБ си призна, че първо се обадил на заместника си и го питал: Някой от вас може ли да направи такова нещо? Цветанов допълни, че също не знаел. „Никой по никакъв повод, по тези процедури, които са свързани с отпечатването, никога не сме имали отношение“, каза той.

Цветанов заяви, че цялата кампания мина в „много систематично, добре планиран сценарий за атаки към ГЕРБ“. 

"Докато при Корнелия Нинова разпитът за разлика от моя разпит, е минал много тихо", вметна пък Борисов.
Нито Борисов, нито Цветанов познавали общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев, чиято собственост е печатницата в Костинброд.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че партията му бие категорично на местата, където бяха протестите. "Като си помислят, че идва нова коалиция, им ставаме и ние най-милите", обясни той. Борисов беше категоричен, че когато става въпрос за ГЕРБ, може да взема най-тежките решения.

Аз не говоря в един синхрон с никого, беше категоричен той. На по-нетърпеливите да разберат участниците в кабинета, който ще предложи, той отговори с думите, че ще ги обяви, когато дойде времето за тези отговори.

Аз се надявам, че и вашата професия, и заплатите зависят от това да отразявате събития. Така че нека да изчакаме събитията едно по едно да вървят, каза Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase