Премиерът Марин Райков. Снимка: архив, БТА

Премиерът Марин Райков е препоръчал на вътрешния министър Петя Първанова „да бъде повече от внимателна“, когато подписва разрешения за използване на СРС.

Райков посъветвал Първанова да прави това в присъствие на други колеги. За да можем тя и ние всички да бъдем спокойни, че няма да дадем повод за каквито и да било спекулации, които могат да хвърлят сянка върху нашия екип. Имам уверението на министър Първанова, че тя ще го направи, каза премиерът.

Дори самото подозрение за нерегламентирано подслушване е достатъчно обезпокоително, коментира Райков актуалната тема с изнесената от прокуратурата информация по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за подслушване на политици и бизнесмени.

Наказателно производство все още не означава обвинение. Актовете на прокуратурата придобиват окончателна легитимност в съдебните решения, напомни Райков. Премиерът обаче беше категоричен, че иска стопроцентова гаранция, че никой от екипа му не е бил ангажиран с такива действия. Райков отсече, че не се съмнява в екипа си и допълни, че няма основания за съмнения, че служебното правителство е било обект на нерегламентирано подслушване.

Премиерът увери, че няма притеснения да прави кадрови промени. Моята независимост и автономност не се нуждаят от доказателства, беше категоричен той.

Нека да дадем шанс на прокуратурата да продължи своя анализ, убедихме се, че прокуратурата действа по подчертано независим начин, каза още Райков. Премиерът лично е препоръчал на вътрешния министър Петя Първанова временното отстраняване на директора в СДОТО Сергей Кацаров и шефа на отдел Радко Димитров, като уточни, че отстраняването им не е присъда.

Още по темата
Ако, не дай Боже, се потвърди, че е имало подобна практика, това ще бъде изключително неприятен атестат за състоянието на българската демокрация, посочи той.

Райков изрази личното си мнение, че структурите, свързани с работа със СРС, следва да бъдат изнесени извън МВР и новата структура да бъде под парламентарен контрол.

Дължим на българското общество спокойствие и сигурност, че подобни действия са невъзможни, смята Райков и допълни „Дали това ще стане, не зависи от мен“.

Премиерът призова прокуратурата да бъде оставена да си свърши работата, за да се види, ако има обвинения, как ще бъдат формулирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase