Снимка: Булфото, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров да образува досъдебно производство и срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, поиска ДПС, след като проверката на обвинението установи, че има предпоставки за незаконно подслушване по сигнал на лидера на БСП Сергей Станишев.

Според прокуратурата са налице предпоставки за образуване на наказателно производство срещу трима директори в СДОТО - за несъздадена организация и ред за използване на специализирана техника.

„Няма съмнение, че всичко, каквото се случва в СДОТО, е със знанието на вътрешния министър, отсече лидерът на ДПС Лютви Местан и заради това настоя срещу Цветанов също да бъде образувано досъдебно производство, защото по закона за СРС-тата той носи отговорност за използването на специалната техника.

Освен това има и възможност в закона, според която МВР шефът може да прилага специални разузнавателни средства без разрешението на съда, и движението поиска да разбере колко пъти Цветанов се е възползвал от това си право, спрямо кого и каква е съдбата на тази информация.

„Настояваме това да бъде разследвано нарочно”, каза Местан.

Още по темата
Основният политически въпрос обаче за ДПС е зависим ли е експремиерът Бойко Борисов от Цветанов, защото не е изключено СРС-та да са били използвани и за хора на върха на властта. „Заместникът държи ли го с нещо?“, коментира Местан.

„Въпросът с политическата отговорност е в полето на Бойко Борисов. От неговите по-нататъшни действия ще стане ясно дали той е бил принципен, когато оттегли от листите за кандидат депутати бившия земеделски министър Мирослав Найденов заради съмнение, че е извършил нарушения. Ще повярвам, че Бойко Борисов действа принципно, ако постъпи по същия начин с Цветан Цветанов, ако му отнеме статута на председател на предизборния щаб на ГЕРБ и ако го призове да се оттегли от листите на ГЕРБ”, каза Местан.

ДПС иска да знае още срещу кои български политици е използвана подвижната техника за подслушване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase