Снимка: Булфото, архив

Партия "Атака" скочи срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Националистите хвърлиха основната отговорност за нерегламентираните и незаконни подслушвания в периода 2009-2011 година на бившия МВР шеф, след като от прокуратурата установиха липса на контрол при експлоатацията на СРС-та и автомобилите на СДОТО.

Заради това „Атака“ настоява за незабавното оттегляне на Цветанов от поста председател на предизборния щаб на ГЕРБ, както и да не взима участие в предизборната кампанията и незабавно да започне разследване срещу него.

Прокурорската проверка по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за незаконно подслушване на политици, магистрати и бизнесмени установи, че има предпоставки за незаконно подслушване.

Констатирани са редица нарушения, свързани на практика с безконтролното използване на така наречената "мобилна техника за подслушване". Градският прокурор Николай Кокинов съобщи, че е е образувано досъдебно производство срещу Цветан Иванов, директор на СДОТО, Камен Костов, директор на СДОТО, Сергей Кацаров, директор на СДОТО.

Скандалът с подслушванията гръмна в края на март. Българският вариант на "Уотъргейт" взриви обществото, след като председателят на БСП Сергей Станишев обяви, че е получил информация за нерегламентирано подслушване на политици, бизнесмени, магистрати, общественици, лидери на протести от 2009 г. досега под ръководството на Цветан Цветанов.

Според него са били подслушвани Георги Първанов – в периода на създаване на АБВ, Росен Плевнелиев – в периода на формиране на служебното правителство, Иван Костов – когато е критикувал Цветан Цветанов, Ахмед Доган – когато е разследван за Цанков камък, Волен Сидеров – когато се е обърнал срещу ГЕРБ.

Симеон Дянков е бил подслушван периодично, а самият Сергей Станишев – неколкократно, Кристалина Георгиева – при посещенията си в България.

Още по темата
Според социалиста подслушвани са били и съдия Нели Куцкова, бизнесмените Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Георги Гергов и Цветелина Бориславова. Станишев обяви, че ще се обърне към главния прокурор.

Бившият МВР-шеф обаче категорично отрече това да е вярно.

"Не е имало незаконно подслушване на политици и бизнесмени по време на моя мандат", отсече той  и дори обвини Станишев в лъжа, защото използването на специални разузнавателни средства, става по законно установен ред. Странно е, че подобни анонимни сигнали излизат точно в началото на предизборната кампания. Това е част от кампанията, която ще реализира БСП, защото нямат какво да предложат", не си спести критиките и бившият вътрешен министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase