Росен Плевнелиев. Снимка: Reuters

През следващата седмица министрите на икономиката и финансите ще бъдат в Брюксел за консултации как най-бързо и най-ефективно да се либерализира енергийният пазар у нас, съобщи президентът Росен Плевнелиев в Брюксел, където участва в Европейския съвет.

Служебното правителство ще подходи по-амбициозно от очакваното към енергийната либерализация и ще подготви пакет проектозакони в тази сфера, обяви президентът, цитиран от БНР. Той допълни, че свободният избор на доставчик ще е в интерес и на протестиращите, и на всички граждани и фирми.

„Много хора в последните 15-20 години, които са имали думата в българската енергетика, трябва да отговорят защо сме отново на опашката и защо вече почват да ни глобяват за неспазване на европейски закони и регулации. Служебното правителство ще трябва много бързо да промени и да приеме наредби, които да дадат възможност за въвеждане на третия либерализационен пакет. Трябва да се извърши много техническа работа и служебното правителство ще я свърши. Отделянето на енергиен и системен оператор от НЕК, отделянето на отделни дружества в ЕРП-та за пренос и отделни дружества за доставка - огромен обем организационна работа трябва и ще бъде свършена“, каза Плевнелиев.

По време на приключилия в Брюксел Европейски съвет той е поискал България да бъде включена в програмата на Европейската комисия за подпомагане на страните с най-висока младежка безработица. У нас тя вече достига 27 процента и според президента страната ни трябва да може да използва част от отпуснатите от Еврокомисията 16 милиарда евро за младежка заетост.

България ще запази политиката на финансова стабилност, заяви още Росен Плевнелиев, като добави, че ако у нас се харчи неразумно, всички българи ще платят цената. В същото време обаче ще се прилагат политики за стимулиране на растежа и заетостта, подчерта държавният глава.

В неформални разговори с други държавни и правителствени ръководители той е призовал темите "социален туризъм" и "България" да не бъдат използвани като извинение за вътрешни проблеми. Българите отдавна пътуват свободно в Европа и допринасят за икономиките на други страни с интелекта си, честния си труд и социалните си вноски, подчерта Плевнелиев след първото си участие в среща на върха.

Пред български журналисти президентът предупреди, че ако се налага промяна в българската конституция, това трябва да стане след сериозни дискусии и заедно с европейски експерти. За това ще бъдат необходими до две години.

„Обръщам се към всички популистки настроени политически лидери у нас - европейският подход е да съзнаваме, че поне година и половина или две на тежък труд на много експерти е правилният път за по-добра конституция“, заяви президентът, цитиран от БТА. „Очевидно в България се е натрупало желание и напрежение, явно много политически сили намират това за важна мярка за подобряването на основния закон. Нямам нищо против конституционни промени, но имам много против да се правят по антиевропейски и недемократичен начин“, заяви той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase