Премиерът Бойко Борисов Снимка: архив, БТА

Втори ден поред в пленарната зала продължава да се обсъжда състоялият се във вторник Консултативен съвет по национална сигурност при президента.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов поиска премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента и даде обяснение за позицията на правителството за извършителите на атентата в Бургас. Във вторник вътрешният министър и вицепремиер Цветан Цветанов обяви, че има данни двама от извършителите да са свързани с военното крило на радикалната ливанска групировка Хизбула.

По думите на Костов разнобоят на институциите по темата става очевиден. Той даде пример с излязлата информация, че президентът Росен Плевнелиев не е бил съгласен групировката да бъде посочена като извършител на атентата на летище Сарафово. Съпредседателят на Синята коалиция припомни и думите на главния прокурор Сотир Цацаров пред БНР, в което той обясни, че терминът ”обосновано предположение” не е изпълзвано в правен смисъл и че разследването все още тече.

Днес разнобоят става съвсем очевиден. Президентът на страната казва, че се разграничава от думите на вътрешния министър Цветан Цветанов. Главният прокурор също се разграничава, заяви Костов.

По думите на съпредседателя на Синята коалиция Борисов трябва да дойде в парламента и да обясни ”какви ги говори неговият вицепремиер”.

Сега ние се делим на едни антиирански, проирански, проруски. Кога някой ще застане на българска позиция? Ние нямаме позиция, възмути се Костов.

Моля ви, поканете министър-председателя да дойде да внесе яснота, призова лидерът на ДСБ.

В крайна сметка ”за” предложението на Костов гласуваха 45 народни представители, 49 бяха против, а 39 се въздържаха. Така предложението беше отхвърлено. Независимите депутати също поискаха информация, защото те не знаят какво се случва на КСНС и призоваха да бъде намерена аформата, по която да бъдат уведомени.

Вчера Костов отново призова министър-председателят да дойде в Народното събрание. И левицата поиска в сряда изслушване на премиера, но по темата за позицията на България на заседанието на Съвета на ЕС, което ще се проведе днес и утре в Брюксел.

На последния парламентарен контрол от левицата се оплакаха, че премиерът не е идвал в пленарна зала от месеци и обявиха, че това е неуважение към институцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase