Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов прави компромис със сигурността на българските граждани, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. По негови думи изявлението, че Хибула стои зад атентата на летището в Бургас на 18 юли е направено под външен натиск, който ”очевидно не е от Москва или Брюксел”.

Питам се каква е цената за подобно изявление и най- вече – кой ще я плаща, заяви Станишев след днешното заседание на КСНС, където вътрешният министър Цветан Цветанов обяви резултатите от разследването на атентата.

По думите на лидера на БСП така се създават допълнителни рискове за сигурността на гражданите в България.

"Не дай Боже нещо да се случи, според мен това е неоправдано действие и изключително опасно", допълни той.

Според Станишев от чутото на КСНС не става ясно кой стои зад атентата. Той беше категоричен, че това, което казва правителството е необосновано.

"Разследването продължава. Не може да се говори за категорични доказателства за конкретните извършители, камо ли за организация, която стои зад атентата", заяви Станишев.

Той подчерта, че е призовал представителите на службите да кажат какво ще последва и колко ще се засилят рисковете, след обявяването на някакви етапни резултати. „Тревожи ме, че се предрешава ходът на самото разследване. Това е игра с живота и сигурността на българските граждани”, добави лидерът на социалистите.

Председателят на БСП изтъкна, че в хода на дискусията в рамките на КСНС няколко пъти е призовал правителството да остави разследващите органи да си свършат работата ефективно и докрай и да не се обявяват някакви етапни резултати, след като не е приключило разследването.

Станишев изтъкна, че откакто участва в заседанията на КСНС, това е първото, в което членовете на Съвета са нямали възможност предварително да се запознаят с писмени доклади на институциите, които докладваха.

От ”Атака” също не приеха тезата, че организацията Хизбула стои зад атентата на летище Сарафово. Според лидера на партията Волен Сидеров в изложенията на вътрешния министър пред КСНС нямаше никакви преки доказателства за това. Според него ”това необосновано твърдение вкарва България в опасна игра”.

Националистът допълни още, че по този начин се изпълнява политическа поръчка на Тел Авив и Вашингтон.

Сидеров припомни, че още в деня на атентата израелският премиер на Бенямин Нетаняху обвини Хизбула за атентата, без да има каквито и да е данни за това.

Сидеров предупреди още, че с този ход откриват фронт срещу България и последиците от това са непредвидими.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase