Костов поиска изслушване на Борисов и Цветанов. Снимка: архив, БТА

Премиерът да представи какви мерки за сигурност ще предприеме изпълнителната власт, за да гарантира сигурността на магистратите.

Това поиска днес в парламента Иван Костов по повод престрелката пред Съдебната палата вчера, при която тежко беше ранен Златомир Иванов-Баретата. Депутатите обаче отхвърлиха предложението му.

 „За това, което се случи пред Съдебната палата, а именно опитът за разстрел на лице от подземния свят, считаме, че трябва да се предприемат действия, които поне да създадат успокоение в част от хората, които сме в тази зала, и за хората, които работят в Съдената палата. Излиза, че пространството пред Съдебната палата е арена, овладяна от престъпни групировки”, мотива искането си Костов.

По думите му премиерът би трябвало сам да поеме инициативата и да дойде в Народното събрание заедно с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Още по темата
Костов призова да се предприемат действия за успокоение, да има допълнителни мерки за сигурността на магистратите и служителите в Съдебната палата.

„Ако тези хора могат да окупират всички входове на Съдебната палата, естественият въпрос е „къде е властта на България“, възмути се лидерът на ДСБ.

Той определи случилото се като "сценарий в най-развинтената холивудска глава - стрелба, кръв пред най-висшия орган на съдебната власт."

Ако не одобрите това, съдебната власт в лицето на всички, които работят в Съдебната палата, ще кажат – „в Народното събрание въобще не ги интересува какво се случва пред нашия вход”, допълни Иван Костов.

Предложението за изслушване обаче не беше прието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase