Общ преглед

Оръжието, с което е извършено покушението над Златко Баретата, все още не е намерено и няма данни за маршрута, по който се  оттеглил нападателят. Това заяви пред журналисти зам-шефът на СДВР Ивайло Спиридонов, който дойде пред Съдебната палата в София.

Златко Баретата е откаран с четири огнестрелни рани в „Пирогов“, обясни той.

Баретата в момента е в операционната в „Пирогов“ и го оперират, съобщиха на извънреден брифинг от лечебното заведение. Той е докаран с няколко огнестрелни рани на крайниците и корема. Баретата е постъпил в болницата в съзнание.

Гардът на Баретата Атанас Станков, който също беше прострелян, също е  „Пирогов“ с рана на крака. Той е в съзнание, без опасност за живота и няма сериозни поражения.

Засилено е полицейското присъствие пред „Пирогов“, пред входовете има и частна охрана.

Стрелбата е започнала, докато Баретата се е качвал по стълбите на  Съдебната палата.

Още по темата

Екипи на полицията разпитват живущите в сградата отсреща и други свидетели на случката, за да разберат накъде е избягал нападателят. 

Спиридонов потвърди, че огънят е открит от сградата отсреща, която веднага след стрелбата е била запалена. Малко след 11. 30 часа пожарната приключи с гасенето и се очаква екипи на полицията да направят оглед на мястото.

Полицията разшири отцепения участък около мястото на стрелбата. Трамваите в района също са спрени.

Сградата, от която е открита стрелбата по Златко Баретата, има 5 входа и заден двор, разказа Здравка Бучкова, която работи в района.

Жената обясни, че сградата има и заден двор и коридорите й са „лабиринт“. По думите й най-вероятно на последния етаж, откъдето е открита стрелбата, живеят клошари, но допълни, че не е съвсем сигурна.

Междувременно Софийският апелативен съд отложи делото срещу Златомир Иванов и други обвиняеми за 12 февруари 2013 г.след стрелбата срещу него тази сутрин пред Съдебната палата.

На 13 февруари миналата година Златомир Иванов беше осъден на първа инстанция на осем години затвор за това, че е създал и ръководил организирана престъпна група за разпространение на наркотици, известна като „Фирмата”.

Магистратите обаче го оправдаха по обвинението за поръчителство на убийството на Румен Стефанов-Алф на 23 септември 2007 г. в Перник.
 

Информацията е актуализирана към 11.40 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase