Бойко Борисов Снимка: БТА

ГЕРБ ще подкрепят кандидата на СДС за конституционен съдия, съобщи премиерът Бойко Борисов, след като участва във връчването на договори по схема „Помощ в дома” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Борисов се е срещнал с ръководството на синята партия и ги е призовал да номинират свой кандидат за конституционен съдия от квотата на Народното събрание, като е обещал депутатите от мнозинството да гласуват за него в парламента.

Условието за тази подкрепа е обаче сините да номинират най-добрия и най-достойния кандидат по прозрачна процедура, каза още премиерът. Борисов обясни и защо е избрал СДС за тази номинация. По думите му това е най-старата партия вдясно, която навремето е свалила комунистите от власт. Освен това е партия от ЕНП и е „марка в дясноцентристкото пространство“.

Още по темата
„Не съм като Станишев да казвам: Всеки, който иска, съм готов да се сдружавам с него“, каза Борисов и допълни, че лидерът на социалистите е „всеяден“ и е готов да се сближи с всеки политически субект, стига само да е на власт. Според премиера всички признават, че до този момент процедурите за избор на главен прокурор и за ВСС са абсолютно прозрачни.

За номинирания за главен прокурор Сотир Цацаров Борисов заяви, че това е може би най-добрият окръжен съдия, който познава в кариерата си като главен секретар на МВР. Борисов отново призова СДС да направи така, че след новия избор за конституционен съдия да няма повече никакъв шум в системата.

„Да не се налага да го моля да се оттегли след време“, каза премиерът. Той съобщи, че не знае името на кандидата, когото биха предложили от СДС. „Дори име не знам, който предложат, ние ще го подкрепим“, беше категоричен Борисов.

Той не се притеснява от евентуален вот на недоверие, иницииран от ДПС. „Точно ДПС да ми иска вот на недоверие, е най-красивата работа“, заяви той. Премиерът увери, че няма разделителни линии между отделните социални групи по отношение на доходите и че правителството се опитва да повишава всички плащания.

Според него социално неравенство се прави, като се дава 1 милиард за „Цанков камък“ и 1,5 млрд. за „Белене“ от тройната коалиция, вместо тезу пари да отидат при пенсионерите, или като се похарчат 100 милиона за „безсмислено Водно огледало“ в Кърджали, вместо тези пари да получат майките като надбавки.

Според премиера няма медийна цензура, има свобода на медиите и повече от тази, която съществува в момента, не е възможна. Той даде за пример това, че всеки журналист може да го спре и да му зададе какъвто иска въпрос и след това казаното да бъде излъчено в пълен обем.

Борисов отново напомни, че правителството е успяло да завърши много важни големи инфраструктурни обекти като метрото и магистралите. „Ако не бях направил спортната зала, кога щяхте да ходите на такива концерти“, каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase