Щефан Фюле и Николай Младенов. Снимка: БТА

България подкрепя членството на Македония в Европейския съюз при стриктно спазване на всички европейски критерии. Това е заявил премиерът Бойко Борисов на срещата си с еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле.

Един от основните критерии е този за регионална политика и добросъседство. Досегашната практика при разширяването на ЕС е да не допуска приемане на страни, които имат нерешени двустранни проблеми с други членки на ЕС.

В този смисъл Фюле е бил запознат от външния министър Николай Младенов с притесненията в българското общество относно провежданата в Скопие националистическа политика.

Още по темата

Единственият път, по който може да се решат казусите, свързани с националистическото говорене, е пътят на европейската интеграция, каза Младенов сред разговора си с Фюле, който е бил посветен основно на Македония.

България няма и никога не е предявявала териториални претенции към която и да е друга страна в региона и винаги е поддържала отношения на активно сътрудничество със съседите си. Когато ние бяхме страна-кандидат, постепенно решихме ключови въпроси в отношенията с нашите съседи, които години наред тежаха, включително и териториални казуси с Турция, по които имахме доста сложни преговори, отбеляза министърът.

Според Младенов пътят, който нашите съседи на Балканите, включително и Република Македония, трябва да извървят, включва решаването на подобен тип въпроси със съседните страни.

Младенов изрази надежда до края на годината да има разработен и съгласуван план, по който да се покаже пред българската, пред македонската и пред европейската общественост, че нашите две страни са способни "ръка за ръка да продължат да работят заедно, да си помагат по пътя на Македония към ЕС, по същия начин, по
който сме го правили вече 20 години".

От своя страна еврокомисарят Щефан Фюле каза, че България и Бившата югославска република Македония имат силни и дълбоки връзки. Убедени сме, че двете страни могат да разгледат и да решат каквито и да е отворени въпроси в добросъседски дух, въз основа на ценностите на ЕС, заяви той.

Еврокомисарят Фюле е поздравил премиера Борисов за балансираната и добросъседска политика на страната ни в региона.

На срещата е била подчертана ролята на България за запазване на етническата толерантност в региона и водената от страната ни балансирана външна политика, която продължава да бъде движеща сила на евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани.

Бойко Борисов отново е поставил въпроса пред Европейската комисия за членството на България в Шенгенското пространство, като е изтъкнал, че в момента страната ни, дори без да е в Шенген, изразходва огромни средства за бежанците, които през южната ни граница, идват у нас от Сирия.

Еврокомисарят Фюле е заявил категорично пред премиера, че Европейската комисия е убедена, че страната ни е изпълнила всички критерии за членство в Шенген и е поел ангажимент още веднъж да постави въпроса пред Еврокомисията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase