Николай Младенов. Снимка: архив, Булфото

България подкрепя европейската интеграция на Македония, но не на всяка цена. Това заяви външният министър Николай Младенов по време на парламентарния контрол.

Младенов отбеляза, че Македония трябва да продължи необходимите реформи, за да продължи своя европейски път, който изисква изпълнение на критериите за членство, регионално сътрудничество, включително и добросъседски отношения.

Още по темата

Безпокойство обаче буди засилващата се през последните години тенденция за националистическа реторика от страна на правителството на Македония и на проправителствените средства за масова информация, посочи външният министър.

Тенденциозно в страната се изгражда негативен образ на България, включително и посредством редица финансирани от правителството проекти. Сред гражданите с ясно заявено българско самосъзнание ясно се създава атмосфера на страх и несигурност, заяви Николай Младенов.

Той добави, че досегашните усилия на България да разреши открити въпроси с Македония в двустранен диалог не са дали нужния резултат. През следващите два месеца ще имаме интензивен диалог с тях, за да може да вземем информирано решение дали да подкрепим даването или не на дата за започване на преговори, категоричен е външният министър. Решението за подкрепа не може да бъде автоматично, имайки предвид характера на откритите въпроси, които стоят от наша страна, добави Младенов.

Той посочи, че българската позиция ще зависи изцяло от начина, по който правителството в Македония продължи или промени досегашното си поведение спрямо България, както и изпълнението на критериите.

ЕК и редица страни членки трудно разбират какво се случва в Република Македония, каза Младенов. „Докладът на комисията не отразява напълно случилото се в последната една година и не дава достатъчно критична оценка за това какво трябва да се направи оттук нататък. Ако има решение на Европейския съвет за започване на преговори с Македония, то това решение би трябвало да се вземе само в ситуация, в която ние имаме абсолютно всички необходими гаранции, че европейският път, който страната е избрала, ще бъде в рамките на тези преговори”, каза министърът.

Той заяви още, че България е страната, която има най-голям интерес от това Македония да извърви своя път към ЕС.

Външният министър заяви категорично, че България не блокира пътя на Македония в ЕС и няма интерес да прави това. Как този път ще бъде извървян не зависи от София или от Брюксел, зависи от усилията на македонското правителство, каза Николай Младенов.

Който пропагандира, че България е страната, която ще започне да блокира Македония по пътя й към ЕС, само си търси извинения за несвършената от него работа, заяви министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase