Румяна Желева. Снимка: архив, Reuters

Румяна Желева, чиято кандидатура беше издигната от ГЕРБ, не беше избрана за втори мандат за заместник-председател на Европейската народна партия.

На състоялия се в Букурещ конгрес на ЕНП за 10-членния състав на председателството на партията бяха предложени 13 души, сред тях и бившият министър на външните работи на България Румяна Желева. С получени за нея 266 гласа Румяна Желева се нареди на предпоследното 12-о място.

Още по темата

Румяна Желева беше евродепутат от 2007 г. до 2009 г. През юли 2009 г. стана външен министър в правителството на ГЕРБ. През октомври същата година Бойко Борисов обяви кандидатурата й за български еврокомисар. Непосредствено преди изслушването й в Европейския парламент в европейски медии се появиха информации за нейни връзки с организираната престъпност чрез съпруга й. На самото изслушване пък Желева се изложи с не особено добрия си английски език и с демонстрирани недостатъчни познания. Последва оттеглянето на кандидатурата й за еврокомисар, а на поста външен министър беше избран Николай Младенов.

Само месец преди това злополучно изслушване - през декември 2009 г. Желева беше избрана за заместник-председател на ЕНП с тригодишен мандат.

Конгресът на ЕНП приключи с избор на генерален секретар и на 10-имата членове на председателството. За генерален секретар на десноцентристката европейска партия с 80 на сто от гласовете бе преизбран Антонио Лопес-Истурис, предаде БТА.

Десетимата членове на новото председателството на ЕНП, са: Мишел Барние, еврокомисар по проблемите на вътрешния пазар и услугите, Анка Боаджиу, член на Сената на румънския парламент и заместник-председател на румънската Либерално-демократическа партия, Марио Давид, член на Европарламента от португалската Социалдемократическа партия, Йоханес Хан, еврокомисар по проблемите на регионалната политика, Тобиас Билстрьом, министър на миграцията и политиката на убежище на Швеция, Лусинда Крайтън, държавен министър по европейските въпроси на Ирландия, Петер Хинце, парламентарен секретар на федералното министерство на икономиката на Германия, представител на германския Християндемократически съюз, Яцек Сариуш-Волски, член на европарламента от Полската народна партия, Корин Вортман-Кол, член на Европейския парламент от холандската партия Християндемократически призив и Антонио Таяни, еврокомисар по проблемите на промишлеността и предприемачеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase