Снимка: БГНЕС

Европейският парламент (ЕП) ще проучва бизнес връзките на Румяна Желева – българския кандидат за поста комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи.

Заради проучването Комисията по развитието на ЕП отлага с 24 часа окончателното си решение за Румяна Желева.

В Европейския парламент има съмнения към кандидатката за еврокомисар от България Румяна Желева. Ще бъдат поискани разяснения от юридическата служба на европарламента и от Европейската комисия за обвиненията срещу Желева в нередности, съобщиха евродепутати, цитирани от Франс прес.

Евродепутати обвиниха Желева, че е укрила финансови интереси.

Ключът към решението на казуса в момента най-вече е в ръцете на шефа на ЕК Жозе Мануел Барозу – той трябва да реши дали наистина има конфликт на интереси и дали Желева е подготвена за поста.

Тежък удар срещу българската кандидатура е предстоящата процедура по анализиране на  всички документи за бизнес интересите на Желева от междупартийна група, коментира ДПА.

По време на изслушването пред Европарламента най-неприятните моменти за българския външен министър бяха провокирани от нападките на българския евродепутат Антония Първанова.

Още по темата

Вероятно това е една от причините, но не и единствената, за неубедителното представяне на Желева.

Представянето й поражда съмнения за недостатъчна компетентност за проблемите на ресора, за който е номинирана.

Против българската кандидатура са либералите, зелените и социалистите в Европарламента, отбелязва в репортажите си Euronews.

Популярният новинарски канал не пропуска да отбележи, че според публикации в българския и немския печат съпругът на Желева е свързан с организираната престъпност.

Парламентарният лидер на Европейската народна партия Жозеф Дол обаче остава категоричен в подкрепата си за Желева.

Той смята, че българската външна министърка е била нападната несправедливо.

Има слухове около г-жа Желева, отнасящи се до нейните финансови интереси в България. И аз наистина бих желала да изчистим тези слухове, коментира Ребека Хармс от групата на Зелените.

Надявам се, че тя е предоставила на г-н Барозу всички необходими данни за изясняване на това дали слуховете за финансовите й интереси се основават на реалността или само на идеите на някого, който не подкрепя г-жа Желева – каза още Хармс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase