Лицето на терориста е пресъздадено на 95%. Снимка: Reuters

Съдебномедицинските експерти почти са готови с пресъздаване на образа на атентатора, който уби шестима души при бомбеното нападение на 18 юли в Бургас. Това заяви министърът на туризма Делян Добрев, цитиран от израелското президентство и от Франс прес.

"Разследването на нападението напредва и ние успяхме да пресъздадем 95 процента от лицето на убиеца", съобщи канцеларията на президента Шимон Перес, цитирайки изказване на Делян Добрев на среща с него в Ерусалим.

"До няколко дни ще получите снимки на терориста, на тези, които са го изпратили, и на съучастниците му", е заявил Добрев според съобщението на президентството.

Разследването е установило, че атентаторът е бил в България около 20 дни преди да извърши нападението, добавил Добрев.

Още по темата

Съучастниците му се издирват интензивно, уточнил Добрев.

От своя страна президентът Шимон Перес, цитиран от „Аруц Шева“, е заявил, че „Израел разполага с информация за убийците и отговорните“ за терористичния акт в Бургас. Перес е благодарил на българското правителство за сътрудничеството в разследването на инцидента.

При атентата срещу автобус с израелски туристи на летището в Бургас бяха убити петима израелски туристи и българският им шофьор, както и атентаторът, припомня АФП.

Малко след нападението от 18 юли българското вътрешно министерство излъчи видеозапис от камера за наблюдение на летището в Бургас, показващ бял човек, който би могъл да е атентаторът. Той е бил с дълга коса, може би перука, отбелязва Франс прес.

Според съдебния лекар, който е прегледал останките на атентатора, "той е бил на възраст между 25 и 30 години, може би малко по-възрастен", със светла кожа и "би могъл да е от арабски произход".

Израел заявява, че атентатът е поръчан от Иран и изпълнен от ливанското шиитско движение Хизбула. Техеран яростно отрича, отбелязва АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase