Георгиева и Цветанов благодариха на участвалите в гасенето. Снимка: БТА

Все още не е ясна причината за пожара във витошкия резерват "Бистришко бранище", заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. По негови думи в момента се работи и когато има информация, тя ще бъде оповестена.

Още по темата

Цветанов благодари на всички доброволци, независимо от упреците им, за тяхната "солидарност и отговорна гражданска позиция". По време на операцията по гасенето на пожара, който избухна миналата неделя, голяма част от доброволците обвиниха властите в липса на добра организация.

Цветанов обясни още, че специализираните органи и експертите в никакъв случай не е трябвало "да си позволят лукса" да излагат на опасност доброволците.

Цветан Цветанов, българският еврокомисар Кристалина Георгиева, министър Нона Караджова и столичният кмет Йорданка Фандъкова дойдоха в с. Бистрица, където заседаваше оперативния щаб, създаден заради пожара, и се срещнаха с участвалите в погасяването му - пожарникари, военни пилоти и други военнослужещи и доброволци.

Крисалина Георгиева също похвали работата на властите и определи като "несериозни" критиките на доброволците към организацията на гасенето. Организацията на доброволците беше относително добра, като се има предвид, че предварително подготовка за тяхното включване не е имало, посочи Георгиева.

По нейни думи в България има отлични хора, пожарникарите ни са много добри професионалисти, а армията и огнеборците работят много добре заедно. Според Георгиева страната има нужда от повече техника и от доброволческа служба за цялата страна.

Тя е разговаряла с европейския комисар за регионалната политика Йоханес Хан за бедствията в Европа това лято - пожари и наводнения. Хан е казал, че ако от страна на България има интерес към усвояване на еврофондове за засилване на капацитета ни срещу горските пожари, той ще откликне положително.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase