Вече няма пламъци. Снимка: БТА

“Спокойно можем да кажем, че отиваме към приключване на тази четиридневна сага с пожара в "Бистришко бранище“. Това заяви инж. Дамян Дамянов, заместник-директор на Югозападното държавно предприятие, обединяващо в себе си територията на 37 държавни горски стопанства.

Още по темата

По негови думи в момента се довършва последната от просеките, които имат за цел да отделят тлеещото огнище.

"Днес към обяд можем да кажем, че въобще не може да се открие пламък, димът, който се вижда, е от паднала дървесина", заключи специалистът.

Няма засегната жива гора, а само отделни млади дървета. В резервата са изгорели около 20 хил. кубика стара дървесина, останала от смерча през 2001 година, която няма стопанска и икономическа стойност, успокои Дамянов.

Специалистите изразиха и категоричното си мнение, че тази дървесина е трябвало да бъде разчистена, защото освен източник на корояди, е и потенциална опасност за пожари.

Възможността пожарът да е умишлен е около един процент, обясни инж. Николай Пиронков, началник на отдел "Опазване на горите". Огънят най-вероятно е възникнал от човешка дейност, но не е бил нарочно  запален.

В случай, че пожарът е умишлен, което е много малко вероятно, той е бил добре планиран, обясниха специалистите.

"Този пожар беше много тежък, включително и заради това преекспониране, което се получи", посочиха от Изпълнителната агенция по горите. Те го определиха още като уникален, "защото се е виждал от София и защото е бил изключително труден за гасене".

Според Дамян Дамянов взаимодействието между пожарната, военните и доброволците е било перфектно. Той благодари особено на гражданите, които на ръка са разкопавали и разчиствали просеките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase