Три хеликоптера участват в гасенето. Снимка: Булфото

На Витоша е останало само едно огнище на огъня, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която е огледала от хеликоптер зоната на пожара. Градоначалникът обяви още, че са направени просеки, за да може да се предвижва противопожарна техника за гасенето на пожара в "Бистришко бранище", който продължава вече четвърти ден.

По-рано през деня от МВР информираха, че са прокарани над шест км просеки в района за 12 часа. Пет километра от тях са малки пътища, по които може да се осъществява предвижването на гасаческите групи, а други 1600 метра, с ширина 20 м, разделят огнището от незагасената от огъня гора.

Още по темата

Фандъкова обясни, че над 400 души са се включили в гасенето на огъня – пожарникари, горски служители и доброволци. По данни на МВР със стихията днес се борят близо 500 човека, като 150 от тях са доброволци.

82-ма военни помагат в овладяването на огъня, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов след заседанието на Министерския съвет.

По думите му днес към около 16:00-17:00 часа се очаква в борбата със стихията да се включи и прототип на пожарна, направена от танк. Тя е с вместимост до 10 тона вода и е високо проходима. В момента пътува от Търговище към "Бистришко бранище", тръгнала е още сутринта, но се предвижва с около 20 километра в час.

Той уточни, че в гасенето на пожара участват общо три вертолета – два от тях са военни, а третият е собственост на частна фирма. Досега са излети около 350 тона вода, обясни министърът.

Той отрече да има хаос в организацията за борба с огъня, поне що се отнася до действията на военните. По думите на Аню Ангелов работата на хеликоптерите се координира от ВВС и там се спазва изключително точен график за летене.

Министърът допълни, че още не е направена оценка на разходите, които е направила армията при включването си в гасенето на пожара.

Ангелов заяви, че след като стихията бъде овладяна сметката ще бъде предоставена на междуведомствената комисия по възстановяване и ликвидиране на последствията от бедствия и аварии. Министърът изрази надежда, че сумите ще бъдат възстановени на армията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase