Сергей Кириенко. Снимка: архив, Reuters

Отказът на България от АЕЦ "Белене" не е коректно да се обвързва със стойността на проекта, каза пред журналисти генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко, цитиран от РИА Новости.

По думите му Росатом е предлагал на българското правителство „да инвестира толкова, колкото кажете“, финансирайки по този начин строителството на електроцентралата.

Още по темата

„Затова сега, когато се казва, че е възможно да са се отказали, тъй като правителството нямало нужните пари, това не са много коректни думи“, отбеляза Кириенко.
 
Той и до момента смята, че „ще мине известно време и в България ще бъде преосмислено отношението към проекта, който е най-рентабилен и най-евтин от евентуалните алтернативи“.

В края на март България реши да се откаже от проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“, договор за чието построяване София и Москва бяха подписали през 2006 г. Сега се планира на предвидената за АЕЦ да бъде изградена газова електроцентрала, а почти готовият за „Белене“ реактор ще бъде монтиран в АЕЦ „Козлодуй“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase