Няма опасност от скъсване на стената на язовир "Студена". Снимка: БТА

Официално е отменено бедственото положение в област Перник, обяви вицепремиерът Симеон Дянков, който дойде в парламента, за да запознае депутатите с действията на правителството заради силното земетресение от предишната нощ.

"Обстановката в Пернишка област вечер се нормализира", констатира той.

Той обяви пред депутатите, че комисията по бедствия и аварии е готова още от вчера да приема документи и формуляри за възстановяване на пострадали сгради.

С приоритет са болници, детски градини и училища. Ако се налага, комисията е готова да заседава и извънредно, уточни вицепремиерът.

Той обясни, че за някои от детските градини е необходимо повече време за възстановяване. Затова днес той ще подпише заповед, с който дава възможност част от децата от градините в много лошо състояние да се преместят в други детски градини.

В бюджета за 2012 г. има предвидени 85 милиона лева за бедствия и аварии. Огромната част от тях са в наличност и можем да ги използваме, посочи Симеон Дянков.

"Все още не е ясно колко ще струва всичко това, но от началните разговори с кметовете става ясно, че щетите не са с големи финансови стойности, по-скоро е нужна организация, за да стане максимално бързо", коментира още вицепремиерът.

Още по темата

Не на това мнение обаче бе депутатът от Коалиция за България Ангел Найденов, според когото оценката на щетите „по мнение на кметовете се измерва с милиони, ако не и с десетки милиони“.

По късно стана ясно, че е възможно засегнатите от земетресението домакинства да получат по 325 лв. по Закона за социално подпомагане. Този въпрос е бил обсъден между финансовия министър и министъра на труда Тотю Младенов.

„Има кратка процедура, Тотю Младенов задейства социалните работници, така че да могат още от днес да приемат документи“, уточни в кулоарите на парламента вицепремиерът Дянков.

Той коментира и отлагането на матурите за учениците в Перник за 29 май. По думите му това не е било лесно решение и един от мотивите за него е уплахата сред децата и техните родители.

Вицепремиерът все пак отчете, че това е било най-правилното решение.

От парламентарната трибуна се изказа и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлов, която заяви, че няма засегнати пътища в най-пострадалия от земетресението регион на област Перник.

"Слава Богу земетресението нанесе само материални щети", посочи Павлов и призна, че при такъв трус е имало голяма вероятност пътната инфраструктура и пътищата в региона да бъдат със сериозни повреди.

"Направена е детайлна инспекция на магистралите „Струма” и „Люлин” – нито на мостовите съоръжения, нито на тунелите по магистралите има щети", отбеляза регионалният министър.

Тя бе категорична, че стената на язовир „Студена” е в добро състояние и не е застрашена. По думите на Павлова е направено извънредно измерване на язовирната стена от външни специалисти от ВИАС още в понеделник за успокоение на живеещите в този регион.

Павлова подчерта, че слуховете, че язовирната стена може да се скъса са абсолютно неверни.

"Беше подвеждаща информация и съжалявам, че някой си е позволил в условията на криза и паника вместо спокойствие да създаде такава ситуация”, заяви министър Павлова.

След земетресението е осигурена възможност за временно настаняване на хора в държавни и общински сгради, ако се опасяват, че техните домове са опасни за живеене, отбеляза още строителната министърка.

По думите й в болницата за долекуване в Перник са настанени повече от 80 души, от които 58 са деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase